gyógyszeripar

2020.09.18. 09:00

Védőoltás a miskolci gazdaságnak

A Sanofi több mint 7 milliárd forintból, 1,2 milliárd forintos állami hozzájárulással bővíti a miskolci üzemét, ami jól jön a megyeszékhely gazdaságának.

Nyikes Zita

Fotó: Kozma István

A Sanofi több mint 7 milliárd forintból, 1,2 milliárd forintos állami hozzájárulással bővíti a miskolci üzemét, jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Oltóanyagot is gyárthatnak

Szijjártó Péter közölte: a vállalat jelentősen, közel ötven százalékkal bővíti a gyár termelési kapacitását a kormányzati támogatás segítségével. Az új gyártósor óránként 90 ezer fecskendőt is előállíthat. A Sanofi a termékek 95 százalékát a világ 65 országában fogja értékesíteni 2022 tavaszától.

A külgazdasági és külügyminiszter a bejelentésen kiemelte: a Sanofi 2013 óta a kormány stratégiai partnere, az eltelt évek igazolták a megállapodás létjogosultságát. Hozzátette: a gyógyszeripart a járvány megjelenése még inkább felértékelte, és a világ szeme most is a gyártókon van, hiszen mindenki az oltóanyagot várja – tette hozzá.

Szijjártó Péter a hatékony védekezés jelentősége mellett a gazdasági előnyöket is kiemelte. Magyarországon, a bevételükhöz képest, a gyógyszeripari gyártók költik a legtöbbet kutatásokra, a belföldön gyártott gyógyszerek a világ 129 országába jutnak el, a kivitel összege pedig elérte az 5,5 milliárd eurót, ami a 2010-es értéknek csaknem a kétszerese. A Sanofi részesedése különösen jelentős az exportból, hiszen a Magyarországon működő vállalatok sorában a 15. legnagyobb kiviteli teljesítménnyel büszkélkedhet –hangsúlyozta a miniszter.

Bővülő beruházások

– Miskolc életében mindig is kiemelt jelentőséggel bírt a Csanyikvölgyben található ampullagyár. Évtizedek óta ismerjük, és bele is ivódott ez a gyár a hétköznapi emberek tudatába, hiszen számtalan család járt ide télen a közelben található hegyoldalhoz szánkózni, ródlizni – mondta el az Észak megkeresésére Hubay György, a térség fideszes országgyűlési képviselője. – A mostani beruházással egy újabb fontos mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen a gyártósor ilyen mértékű kapacitásbővítésével még eredményesebben vehetjük majd fel a harcot a világszintű járvánnyal szemben, ez pedig az itt élő embereknek is biztonságérzetet és büszkeséget is jelenthet egyben – hangsúlyozta Hubay György.

Jelenleg közel 500 munkatárssal, a legmodernebb technológiák alkalmazásával stratégiai fontosságú termékek világszínvonalú előállítása zajlik Miskolcon, a Sanofi üzemében. A terület ország­gyűlési képviselője azt is számba vette, hogy Miskolc nyugati városrésze a diósgyőri vár, a DVTK-stadion felépítése és a lillafüredi függőkert kialakítása után ismét egy jelentős beruházással lehet gazdagabb.

Vezető vakcinagyártó

Mint ismert: a Sanofi vezető pozícióban van a vakcinagyártás területén, valamint egyike a világ vezető biotech vállalatainak. A cég a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari csoportjaként több mint százezer dolgozót foglalkoztat a világ száz országában. A Sanofi Magyarország hazánk egyik vezető gyógyszeripari vállalata, a hazai gazdaság legnagyobb exportőrei közé tartozik, és árbevétele alapján is a legnagyobb hazai vállalatok közé sorolható. A Sanofi központi telephelye és kutatóközpontja Újpesten van, az egyik gyártóegysége pedig Miskolcon, a Csanyikvölgyben található, ahol injekciókat és ampullás injekciókat gyártanak.

A céggel kapcsolatban az is tudott, hogy a francia anyavállalat a rendszerváltást követően jelent meg Magyarországon. 1991-ben a nagy múltú Chinoin gyógyszergyárban 40 százalékos tulajdonrészt szereztek, amit 1998-ban 98 százalékosra növeltek.

Letették a fejlesztések alapjait

A miskolci Fidesz-frakció vezetője, Nagy Ákos az újabb beruházás kapcsán elmondta: ez a hír annak a tanúbizonysága, hogy a magyar kormány továbbra is támogatja Miskolcot, mert a kormánynak fontosak a miskolci emberek és a miskolci munkahelyek. A 2010 utáni fideszes városvezetés tette le azokat a gazdaságfejlesztési alapokat, amelyek a világgazdaság meghatározó iparágaiban, így az autóiparban és gyógyszeriparban is versenyképes befektetési célponttá tették Miskolcot. Ezért települt ide és fejlesztett itt az elmúlt tíz évben többek között a Bosch, a Joyson, a Sanofi, a Lufthansa vagy a GS Yuasa.

Az elmúlt tíz év közel 300 millió euró működőtőkét hozott Miskolcra, a Fidesz-frakció örül, hogy a magyar kormány segítségével egy év szünet után ismét jelentős beruházást köszönthetünk.

(A borítóképen: A stratégiai partnerség a kormány és a Sanofi között igazolta a létjogosultságát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!