Termelői Nap

2020.09.23. 07:00

Nincs párjuk a hazai termékeknek

A hazai termékek megvásárlásával a hazai vállalkozásokat és a magyar gazdaságot támogatjuk, hirdeti a Válaszd a hazait! országos kampány. Miskolcon minden hónapban bőséges a termelői kínálat.

Nagy-Hankó Krisztina

Miskolci Termelői Nap - Válaszd a hazait!

Fotó: Vajda János

Kellemes latin dallamok és nagy érdeklődés mellett árulták portékáikat vasárnap is a Miskolci Termelői Napon a termelők. A rendezvény immáron több mint öt éve ad piacot a helyi termelőknek a termékeik kínálatára, a tudatos vásárlóknak pedig lehetőséget: a minőségi termékek beszerzésére.

Személyes ismertség

Igyekszik minden alkalommal eljönni a termelői vásárra, amikor csak teheti – mondta Kuki Gabriella. Azért is részesíti előnyben a helyi termelőket, mert sokukat már személyesen ismeri. A termékeik minőségét garantálja, hogy tudni lehet, mit tartalmaz, honnan származik az alapanyag. Nincsenek benne káros adalékanyagok, hiszen nem nagyipari környezetben készülnek. Ha már visszatérő vásárló az ember, akkor kialakul egy bizalmi kapcsolat az eladó és vevő között. Állítólag leginkább olyan élelmiszert javasolt fogyasztani, ami a lakóhely ötven kilométeres körzetében megterem, szezonálisan friss vagy feldolgozott formában – említi Gabriella. Emellett az sem utolsó szempont, hogy munkát és megélhetést biztosítunk a kistermelők számára, ha vásároljuk a termékeiket. Elmondása szerint már egy ideje semmilyen állati eredetű ételt nem fogyaszt, egyedül a mézzel kivételezik. Ezen túl pedig chilis és egyéb zöldség- és gyümölcstartalmú termékek, illetve a gyógynövényes áruk keltik föl az érdeklődését.

A termelői vásár egy társasági eseménynek is beillik, nincs olyan alkalom, hogy ne találkozna több ismerőssel, és persze kellemes hangulatban, sokszor zenei aláfestés mellett válogathat az ember jobbnál jobb termékek között.

Újrahasznosít

Először vesz részt a termelői vásáron eladóként, korábban mindig vásárlóként jött – mondta Pongráczné Váradi Zsófia. Két kisgyermek mellett kezdte el a vállalkozást nagyjából három éve, a férje segítségével. Korábban is értékesítettek már, de csak interneten. Fontos számára a környezetvédelem, ezért textilből készült termékeit is az újrahasznosítás jegyében kezdte el egyedileg készíteni. Már vannak visszatérő vásárlók, az emberek szeretik a minőségi árut, sok a pozitív visszajelzés. Amikor a második kislánya született, volt néhány hónap kihagyás, de azóta folyamatosan dolgozik azon, hogy eleget tegyen a megrendeléseknek, kéréseknek. Zsófia azt tapasztalta, hogy nagyon kedvelik és keresik az emberek a hazait, a helyit, a kézműves termékeket. Néha az ára miatt egy kicsit meghőkölnek, elgondolkoznak, hogy megéri-e, de végül visszatérnek, mert bebizonyosodik, hogy jó a minőség. Zsófia a „zero waste” híve, illetve személyiségéből adódóan olyan típus, aki nem a profit miatt kezdett saját márkájának gyártásába, sokkal inkább meggyőződésből. Saját maga megtermel sok mindent a családnak a kis kertjükben, de szívesen vásárol helyi termelőktől hazait. Például gyümölcsleveket, tésztákat, sajtokat.

Gyógyszer helyett hazait

Elsősorban a méz miatt jár a termelői vásárba, mert azt rendszeresen itt vásárolja – tudtuk meg Sándor Ákostól. A fiatal férfi egészségesen él, sportol, pár éve átesett egy súlyos betegségen, ezért fontos számára, hogy minőségi élelmiszert fogyasszon. A húsokat, sajtokat kerüli, de savanyúságokat és befőtteket szokott vásárolni helyi termelőtől. A magyar árut előnyben részesíti, még akkor is, ha kicsit többet kell érte fizetni. Mint mondta, inkább erre költ, mint gyógyszerre.

(A borítóképen: Nagy-Nádházi Réka süteményei nagyon hamar elfogynak a Miskolci Termelői Napon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!