hitel

2020.09.27. 11:00

Beforgatják a megmaradó összeget

Az emberek nagyjából fele gondolja úgy, hogy igénybe veszi a hitelmoratóriumot továbbra is.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

A kormány meghosszabbítja a háztartásoknak nyújtott hitelmoratóriumot néhány társadalmi csoport esetén 2021. január 1-től további hat hónapig. A cégeknek, vállalkozásoknak jelentkezniük kell, ha élni akarnak a lehetőséggel. Amennyiben a bevételük több, mint 25 százalékkal csökkent, szabad az út számukra. A gyermekeseknek, nyugdíjasoknak, munkanélkülieknek, közfoglalkoztatottaknak automatikusan meghosszabbítják. Nekik akkor kell felkeresniük a bankjukat, ha a moratórium ellenére fizetni szeretnének.

A futamidő hosszabb lesz

Sokaknak jött jól a hitelmoratórium. A koronavírus-járvány miatt sokan vesztették el állásukat, ami komoly teherrel járt. Az eredeti tervek szerint a moratórium 2020. december 31-ig volt érvényben. Az adatok alapján a lakosság és a vállalatok a hitelállomány 40-50 százalékánál igényelték a moratóriumot. A konstrukciót úgy alakították ki, hogy a törlesztőrészletek nem emelkedhetnek meg. Vagyis a bankok nem adhatják hozzá a felgyűlt kamatot a tőketartozáshoz. A szüneteltetett törlesztőt és a kamatokat évente egyenlő részletekben kell kifizetni. A futamidő meghosszabbodik.

Itt is sokan éltek vele

Éltek a moratórium lehetőségével eddig is, mert számoltak azzal, hogy le fog járni nyáron a lakástakarék, és tervezték a betörlesztést. Közben pedig érkezik egy újabb baba a családba, így az egyik hitelüket úgy néz ki, végtörleszteni is tudják állami támogatással – mondta Júlia.

Hozzátette: a férje munkaidejét és így fizetését is csökkentették, emiatt is jól jött a moratórium. Illetve arra gondoltak, hogy mivel a feltételek nem változnak, jobb, ha náluk van a pénz, és akkor később lehet kedvezőbb hitelre váltani.

Alaphelyzetben is nagyjából ötévente felülvizsgálják a pénzügyeiket – avatott be Júlia. Két élő szerződésük volt tavasszal, egy lakáscélú és egy szabad felhasználású hitel. A negyedik gyermekük fog megszületni. A babaváró támogatást egyelőre nem igényelték, ha azonban úgy döntenek, hogy kérni fogják és meg is kapják, akkor kiváltják a meglévő hitelüket, és okafogyottá válik a moratórium az esetükben.

Náluk ugyan nem csökkent a bevétel, mivel a felesége az ötödik gyermeküket várja, otthon van, nem dolgozik. Ő pedig nem vesztette el a munkahelyét – mondta Szabó Gábor, aki egyetemi oktatóként dolgozik. Azonban lakásbővítésbe kezdtek ez év elején, még a vészhelyzet beköszönte előtt, amit csok+hitel konstrukcióban terveztek, viszont a moratórium miatt végül a hitelt nem vették fel. A náluk maradó összeget fordítják hónapról hónapra az építkezésre. Ebből a szempontból a most bejelentett újabb hathavi moratórium jól jött, mert tovább tudnak haladni – hangsúlyozta Gábor.

Veronika és családja szintén igénybe vették a moratóriumot eddig is, és ezentúl is szeretnék. Inkább összegyűjtik a pénzt, és betörlesztik a tőketartozásba. Az a terv, hogy kifizetik idén az egyik hitelüket, jövőre pedig a másikat, vagy a kezdődő építkezésükre teszik félre önerőnek – fogalmazott.

Idén februárban vették birtokba a hitelből vásárolt lakásukat, március 10-én pedig megszületett a második gyermekük. A férje gyakorlatilag azóta nem dolgozik főállásban – mondta Budayné Bulyáki Abigél. A vírushelyzet az ő munkahelyét is nehéz helyzetbe hozta, ezért elbocsájtották – tette hozzá. Most úgy látja, biztosan élni fognak a meghosszabbított lehetőséggel.

A moratórium által próbálja a hiteleket „összerendezni” – fogalmazott Barbara, a háromgyermekes édesanya. A most ki nem fizetett törlesztők kiváltják a magasabb kamatú hiteleket. A támogatott fix lakáshitelből összegyűlt összegből pedig rendeznék a lízingtartozást.

Fizetnek inkább

Náluk semmilyen anyagi veszteséget nem hozott a járványhelyzet, emiatt ők továbbra is fizetnek. Nem szeretnék, hogy a futamidő meghosszabbodjon. Így is nagyon sokáig kell még fizetniük – sorolta a nagycsaládos Kaló Borbála.

Kétféle hitelük van, és fizetik továbbra is, mert nem szeretnék, ha tolódna a lejárat, és mert ki tudják fizetni. Mindkettőjük munkája megmaradt – mondta Zsuzsanna, aki két egyetemista és egy érettségiző fiú édesanyja.

Nem éltek a moratóriummal, mert úgy gondolják, így többet kell visszafizetni. Vagy a futamidő miatt, vagy a kamatok miatt, de mindenképpen rosszabbul járnak, ha kihagyják a hónapokat – vélekedett Diána. Megmaradt mindkettőjük munkahelye, így nem „sérült” a pénztárca. Egyébként egy lakáshitelük van.

(A borítóképen: A válságidőszakban jól jött a törlesztés könnyítése)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!