Gazdaság

2020.09.29. 20:00

A megye kistermelői is fontosak a hazai agrárgazdaság számára

„Az ilyen vállalkozásoknak köszönhető a magyar mezőgazdaság sikere és stabilitása...”

Szaniszló Bálint

balról: Dr. Nagy István agrárminiszter, Koncz Zsófia országgyûlési képviselõjelölt és Rácz Miklós Tamás sajtkészítõ

Fotó: Bujdos Tibor

„Ez a megye olyan mezőgazdasági adottságokkal rendelkezik, amely szép reményekre jogosít a jövőben is – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter hétfői megyénkbeli látogatása alkalmából. Mint mondta: „Az eredményekben nagyon nagy szerepet játszik az itt élők szakértelme és szorgalma, amely nélkül elképzelhetetlen hatékony agrárgazdálkodás...”

Sajtok kiváló minőségben

A tárcavezető Koncz Zsófia, a Tiszaújváros központú, Szerencs és térsége zömében mezőgazdálkodásra szakosodott településeit is magába foglaló választókörzet országgyűlésiképviselő-jelöltje társaságában agrártermelőket látogatott meg.

Az Újcsanáloson sajtkészítéssel foglalkozó Rácz Miklós Tamás látogatóinak beszámolt arról, hogy miskolci „öltönyös” munkahelyét feladva költözött a településre, és teremtette meg családja segítségével a már virágzó Borsodi Sajtműhely alapjait. A kisüzemben kézműves módszerekkel készítenek kiváló minőségű, juh- és kecsketejből előállított sajtokat, amelyeket aztán részben állandó magánvevőkörük részére, más részben vásárokon értékesítenek, de szállítottak már termékeikből Michelin-csillagos éttermek számára is. Saját állatállomány révén nyerik az alapanyagot, így annak minőségére is folyamatos rálátásuk van. Koncz Zsófia jelezte, hogy az ilyen és ehhez hasonló kisebb vállalkozások a térség mezőgazdaságának és élelmiszeriparának nagyon fontos alkotórészei, amelyek nélkül szegény volna ez a régió.

A miniszter látogatást tett még a megyaszói Harangod-Mag Kft. és a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt. üzemeiben is. Kiemelte, hogy

az ilyen vállalkozások adják a magyar agrárium motorját. „Fontos, hogy itt olyan termékeket tudnak előállítani, amelyek helytállnak a világ élelmiszeripari versenyében. A tárcavezető ezzel a növénytermesztéssel, kertészettel és állattenyésztéssel egyaránt foglalkozó Harangod-Mag Kft. által nemrégiben elnyert rangos nemzetközi díjra utalt.

A szerencsi központú, száz százalékban magyar tulajdonú Szerencsi Mezőgazdasági Kft.-ről szólva megjegyezte, a baromfi- és a szarvasmarha-tenyésztésben teljes körű integrációt megvalósító társaság immár mintagazdaságként működik, és a térség legnagyobb foglalkoztatója is.

„Az itt zajló szakmai munka és technológiai innováció példaértékű, az ilyen vállalkozásoknak köszönhető a magyar mezőgazdaság sikere és stabilitása” – jelentette ki Nagy István.

Koncz Zsófia arról is beszélt, hogy a választókerület rendkívül heterogén, de például a Taktaköz–Harangod térségben a hagyományos mezőgazdaság, az állattenyésztés, valamint a szőlészet és a borászat rendkívüli fontossággal bír. Hangsúlyozta, a most bemutatott gazdasági ágazatokon túl a következő két évben a szőlészetben is hatalmas fejlesztések fognak megvalósulni.

(A borítóképen: Rácz Miklós Tamás sajtkészítő tartott bemutatót Koncz Zsófiának és Nagy Istvánnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!