gazdaság

2020.09.25. 09:00

A gazdasági programról nem, de a fejlesztésről tárgyalnak

Közszolgáltatási szerződést köt a város a Miskolc Holdinggal a gazdaságfejlesztési tevékenységre.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

A korábbi, a koronavírus-járvány miatti leállás után augusztus végén megtartott miskolci közgyűlési ülés maratoni tárgyalássorozatot és fontos döntések sorozatát hozta.

A szeptember 24-re, csütörtökre összehívott következő ülésen – jelen helyzet szerint – az augusztusinál lényegesen kevesebb döntést kellett meghozniuk a képviselőknek. A város internetes portálján található meghívóban 5 normál és 2 sürgősségi napirendi pont szerepel. Természetesen ez még gyarapodhat sürgősségi indítványokkal.

A pótlás volt a feladat

Az augusztusi maratoni ülés az önkormányzat 2024-ig terjedő gazdaságfejlesztési stratégiáját tárgyaló napirendi pontja körüli botrány miatt került a figyelem középpontjába. Mint részletesen beszámoltunk róla, kiderült, hogy a programot – több már meglévő munkát felhasználva – úgy állították össze, hogy nagyon sok szövegrész eredetét nem jelezték, nem látták el hivatkozással. Amikor ez kiderült, a Velünk a Város frakció javasolta a program napirendről levételét, amelyet a testület megszavazott.

Az ülést követően megkérdeztük a hogyan továbbról az önkormányzat sajtó- és kommunikációs osztályát. Azt a választ kaptuk, hogy „mivel a program lényegi részével, az abban foglaltakkal kapcsolatban sem az igazgatási egyeztetéseken, sem szakbizottsági üléseken, sem magán a közgyűlésen nem merült fel tartalmi kifogás, a Veres Pál polgármester utasítására pótlólagosan összeállított függelékkel, forrásjegyzékkel kiegészítve, de változatlan formában fogják a közgyűlés elé terjeszteni. Azért is teszik ezt, mert ez egy hosszú távú és már a kormányzati szervekkel is szakmai egyeztetés alatt lévő stratégiacsomaggal összhangban lévő tervezet”. Akkor még az volt a terv, hogy az újból előterjesztés „várhatóan a következő közgyűlésen” történik meg.

Gazdaságfejlesztés

A csütörtökre meghirdetett közgyűlési napirenden – a közöltek ellenére – nem szerepel a „Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2020–2024 közötti időszakra vonatkozó gazdasági programjának elfogadására” pont.

Tárgyalja viszont a testület a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Miskolc Holding Zrt. közötti gazdaságfejlesztési tevékenység ellátásához kapcsolódó közszolgáltatási szerződést.

A jogszabályok szerint a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozik a gazdaságszervezés, Miskolc városa pedig önként vállalt feladatai között sorolja fel a regionális fejlesztések és a városi befektetések támogatását. Az önkormányzat ezeket a feladatokat szakcége, a Miskolc Holding Zrt. segítségével látja el. Ezért van szükség közszolgáltatási szerződést kötni az önkormányzatnak a Miskolc Holding Zrt.-vel. A közgyűlés ezt a szerződést tekinti át és hagyja jóvá csütörtöki ülésén.

Az előterjesztés szerint az önkormányzat megbízására a Miskolc Holdingnak – más dolgok mellett – gazdaságfejlesztéshez kapcsolódó feladatokat kell ellátni. Fontos terület a befektetésszervezés a város gazdasági és munkaerőpiaci stabilitásának biztosítása és új munkahelyek létesítése érdekében. A társaság feladata a város és térsége ipari parkjainak fejlesztése, az ipari fejlesztési területek felkutatása, gazdasági tevékenység végzésére előkészítése, folyamatos kapcsolattartás befektetőkkel és befektetőjelöltekkel. Az is a Miskolc Holding feladata, hogy a már meglévő ipari parkokban működő cégekkel tartsa a kapcsolatot, a fejlesztési terveket egyeztesse velük.

Legyen a legbiztonságosabb!

A közgyűlés mindezek mellett meghallgatja és elfogadja a Miskolci Önkormányzati Rendészet 2019. évi munkájáról szóló beszámolót. A téma érzékenységét ismerve élénk vita várható majd a közgyűlés tagjai között. A már esztendőkkel ezelőtt meghatározott cél szerint a városi rendészet feladata, hogy hozzájáruljon olyan közterületi állapot kialakításához, amelyek által Miskolc lehet az ország egyik legbiztonságosabb városa.

(A borítóképen: A korszerű ipartelepítés elsődleges feladat Miskolcon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!