Gazdaság

2020.08.05. 09:00

Óvatos a vállalkozók várakozása

Az ipari cégek bizakodók, a kulturális rendezvények szervezői és az utazási irodák az életükért küzdenek.

Méhes László

Az Aranykorona történelmi étterem szakácsai kecskét sütöttek

Fotó: Bujdos Tibor

A vírusjárvány meglepő módon mérsékelten hatott a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) cégvezetőinek várakozásaira – derült ki a júniusban végzett kutatásból, amelyet egy kereskedelmi bank megbízásából végzett el a GFK Hungária. A négyszáz magyarországi vállalkozás megkérdezésével készült felmérés összesítése szerint a cégvezetők a következő egy évben a tavalyitól alig elmaradó árbevételt és nyereséget remélnek.

Az előző év azonos időszakával összevetve a várt árbevétel-növekedés mértéke így 7,1 százalékról 6,5 százalékra, a profitnövekedés mértéke pedig 4,7 százalékról 3,6 százalékra csökkent. Igaz, jegyzik meg, 2020. első negyedévében a kilátások kedvezőbbek voltak, akkor még 8,8 százalékos árbevétellel és 5,3 százalékos nyereségvárakozással számoltak a cégek. A szolidabb várakozások hátterében az állhat – értelmezi a kutatás –, hogy a vírusjárvány miatti legnagyobb pénzügyi kiesés már megtörtént: átlagosan 22 százalékkal csökkent a bevételük.

A következő hónapok pénzügyi eredményét tekintve a mikrovállalkozások a legoptimistábbak: 4 százalékos profitnövekedéssel számolnak, a közép-, illetve kisvállalkozások ettől némileg alulmaradnak. Ágazatok szerint az ipari cégek bíznak átlag feletti, 4,1 százalékos profitnövekedésben, és ők maradnak el legkevésbé az egy évvel korábbi várakozásaiktól.

Drámai sokk

– A felmérés eredménye valóban biztató, de a minden ágazatra kiterjedő általános optimizmust nem osztom – fogalmazta meg véleményét Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnöke. Mint elmondta: a drámai sokk után áprilistól valóban nem számoltak jelentős visszaeséssel a vegyiparban, a feldolgozóiparban, a gépiparban és az építőiparban, inkább az alapanyaghiány jelenthetett gondot. A világpiaci hatásoknak leginkább kitett petrolkémiai és járműipar szereplői azonban továbbra sem dőlhetnek nyugodtan hátra, ahogy a szolgáltatásokból, a vendéglátásból és a turizmusból élők sem. Egy, a BOKIK által májusban végzett felmérés szerint ugyanis az ágazati vállalkozások mindössze 8 százaléka működött teljesen, 55 százalékuk részlegesen, míg 37 százalékuk teljesen bezárt, és minden harmadiknál történtek elbocsátások is.

Kötelező optimizmus

– A belföldi turizmus elindulásával és a kereslet növekedésével augusztusra valamelyest fellélegezhetnek a szállásadók, a vendéglátók és szolgáltatók. Viszont a rendezvényszervezés és a zeneipar résztvevőinek életben maradási esélyei igencsak alacsonyak, helyzetük hasonló az utazási irodákéhoz, amelyek ez év végéig biztosan válságos időszakot élnek át – értékeli a kamara elnöke. Viszont hozzáteszi: a vállalkozói szféra élni akaró közeg, figyeli a változásokat, és kisebb cégek esetében akár azonnal váltani képes.

A termékeinek közel 90 százalékát német és olasz piacra szállító Betatherm tulajdonos ügyvezetője, Bányai Zoltán is úgy fogalmaz: „egy vállalkozónak kötelező optimistának lennie”. Bár vállalatának működése a szerződött partnerek és az alapanyag-beszállítók helyzetétől egyaránt függ, a 2020-as évre tudják tartani az előző évi bevételüket. Némi óvatossággal teszi hozzá: ha nem változnak a járványügyi előírások, akár a tavalyinál valamivel több bevétellel is számolhatnak. Szerencséjük, hogy tevékenységükkel azt az építőipart szolgálják ki, amely a vírusválság alatt is dolgozott. – A dolgozókra vonatkozó egészségügyi szabályokat betartva mi nem álltunk le. Termékeinkre új vevők jelentkeztek, megugrott az online megrendelések száma Magyarországról is, és a jövőre gondolva folytatni tudtuk a fejlesztéseinket – vázolta az elmúlt hónapok történéseit az ügyvezető.

Rugalmasság, alkalmazkodás

A járvány utáni gazdasági helyzetben a vállalkozások túlélési stratégiájában első helyen szerepel a rugalmasság és a piaci helyzethez való gyors alkalmazkodás. A ­BOKIK elnöke szerint ez tarthatja életben a cégeket, e tekintetben pedig most a kisebbek vannak előnyben. Különösen azok, akik beruházásokra és fejlesztésekre tudják kihasználni az Új Széchenyi-kártya programban elérhető kedvezményes hitellehetőségeket. Bihall Tamástól úgy tudjuk: Borsod-Abaúj-Zemplénben dinamikus növekedés tapasztalható ezen a területen, ami valóban optimizmusra adhat okot.

(A borítóképen: Illusztráció A vendéglátósok még nem dőlhetnek nyugodtan hátra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!