Digitális Diákszéf

2020.08.06. 18:30

Iránytűvel a pénzügyekben

A pénzügy titkaiba avatják be a kisdiákokat a Digitális Diákszéf mobilapplikációval.

Méhes László

Forrás: Shutterstock

Az általános iskolás korosztály pénzügyi tudatosságát erősítené az a Digitális Diákszéf mobil­applikáció, amelynek használatával a kisdiákok játékos formában szerezhetnek ismereteket a pénz világáról és a megtakarítási formákról. A programot a tervek szerint szeptembertől teszi elérhetővé a fejlesztést segítő Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénziránytű Alapítvány.

Tervezés

A legfrissebb kutatások szerint a családok anyagi biztonsága, pénzügyi sérülékenysége szorosan összefügg bizonyos pénzügyi viselkedésformák elsajátításával. Ilyenek többek között a családi költségvetés készítése, a pénzügyi tervezés és a rendszeres megtakarítási formák használata.

A Digitális Diákszéf bevezetése azért lehet fontos, mivel ezeket, a pénzügyi sérülékenységet mérsékelni képes magatartásformákat és készségeket a családi minták mellett szemléletformáló és oktatóprogramokkal is erősíteni lehet.

Megtakarítás

A programban részt vevő 8 és 14 év közötti tanulók játékos pénzügyi és fenntarthatósági témájú kvízkérdések helyes megoldásával digitális megtakarítási eszközöket – például Digitális Aranytallért, Zöld Coint, Digitális Takarékbélyeget – gyűjthetnek. Az alkalmazás lehetőséget biztosít a digitális eszközök egymás közötti cseréjére, illetve az összegyűjtött digitális eszközök tárgyi ajándékokra is beválthatók lesznek – tájékoztatott az MNB.

A tervek szerint ősztől induló pénzügyi „nevelési eszköz” első fázisa egyelőre korlátozott kört, összesen 45 oktatási intézményt céloz meg az ország összes megyéjében és a fővárosban.

Bevonás

A részt vevő iskolák listája augusztusra készül el, így arra egyelőre nem kaptunk választ, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén oktatási intézményei közül melyek kerülnek be első körben a kiválasztottak közé. Annyit viszont megtudtunk, hogy a projekt későbbi fázisaiban az MNB Digitális Diákszéf mobilapplikáció folyamatosan, egyre több általános iskolás diák bevonása mellett további funkciókkal bővül majd.

(A borítóképen: Játékosan a kiadásokról és bevételről)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!