költségvetés

2020.07.14. 18:30

Stabil maradt a költségvetés

A járványügyi veszély­helyzet miatt három hónapnyi szünet után tartott újra ülést Tiszaújváros képviselő-­testülete.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

A tanácskozáson a kényszerszünet következtében igen sok megtárgyalnivaló várt a grémiumra. A város internetes portálján megjelent információk révén tudtuk meg, hogy a pénzügyi kérdések tárgyalását az önkormányzat 2019. évi gazdálkodásáról, a költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolóval kezdte a testület. A polgármester által jegyzett előterjesztés fő megállapítása, hogy az önkormányzat a kötelezően előírt, valamint önként vállalt feladatait jó színvonalon látta el, fizetőképessége folyamatos volt.

A gazdasági évet több mint 1,4 milliárd forint költségvetési maradvánnyal, csaknem 900 millió forint értékpapír-állománnyal zárta az önkormányzat. Tavaly is igen jelentős mértékű, közel 1,5 milliárd forintos fizetési kötelezettség terhelte a várost szolidaritási hozzájárulás címén. E kötelezettség idén is sújtja az önkormányzatot.

Bevételek, kiadások

A költségvetési bevétel 2019-ben 8,4 milliárd forint volt, ezt 3,4 milliárd forint finanszírozási bevétel (értékpapírok értékesítése, adómegelőlegezés) egészítette ki. Egészségügyre, szociális ellátásra, az intézmények működtetésére, városüzemeltetésre, igazgatásra, városfejlesztésre mintegy 8 milliárd forintot költött a város.

Az eredeti költségvetés főösszege 11,1 milliárd forint volt, ez a többszöri módosítás eredményeképpen végül csaknem 12,3 milliárdra változott. A 11,9 milliárd forintos bevétel több mint 52 százalékát a közhatalmi bevételek adták, ezen belül a helyi ipar­űzési adó meghaladta a 4,5 milliárd forintot. Jelentős – 1 milliárd forint – volt az előrehozott adó címén elszámolt bevétel is. Értékpapír értékesítéséből csaknem 2,4 milliárd forint származott, az igénybe vett 2018. évi pénzmaradvány meghaladta az 1 milliárd forintot.

A 10,4 milliárd forintot meghaladó költségvetési kiadások 70,5 százaléka (7,4 milliárd forint) működésre, 6,4 százaléka – 665 millió forint – felhalmozásra (felújításokra, beruházásokra) fordítódott. A finanszírozási kiadások 23 százalékos arányt képviseltek, s meghaladták a 2,4 milliárd forintot.

A képviselő-testület jóváhagyta a 2019. évi pénzmaradványt is, mely meghaladja az 1,4 milliárd forintot, ez azonban szinte teljes egészében már beépült az idei költségvetésbe, illetve az intézmények kötelezettségvállalásainak fedezetéhez szükséges. A tényleges szabad maradvány így alig haladja meg az 1,2 millió forintot, melyet a működési céltartalékba helyezett a testület.

Módosított büdzsé

A múlt után a jelennel, illetve a jövővel foglalkozott a testület, módosítva az idei költségvetést, melynek februárban elfogadott főösszege mintegy 10,4 milliárd forint volt. Ez most csaknem 600 millió forinttal növekedett, s meghaladja a 11 milliárd forintot.

A költségvetési bevételek tervszáma csökkent, s ez döntően a gépjárműadó korábban az önkormányzatot megillető 40 százalékának állami elvonásából ered.

A város ezáltal körülbelül 53 millió forinttól esik el, másképp fogalmazva, a tiszaújvárosiak a gépjárművük után ennyi adót fizetnek be a Járvány Elleni Védekezési Alapba.

(A borítóképen: A gazdasági évet több mint 1,4 milliárdos költségvetési maradvánnyal, 900 millió forint értékpapír-állománnyal zárta az önkormányzat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!