Gazdaság

2020.07.13. 07:00

Nagyot álmodik a fiatal vállalkozó

Kedvező intézkedésekkel ösztönzi a kormány a fiatalokat, hogy saját vállalkozásba kezdjenek.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Egyre több fiatal dönt úgy, hogy a klasszikus alkalmazotti státusz helyett inkább magánvállalkozó lesz, és megvalósítja a saját elképzeléseit. Utánajártunk, hogy mi szükséges ahhoz, hogy valaki vállalkozóként elindulhasson. Sikeres fiatal vállalkozókat kérdeztünk.

Csak kitartással megy

– A vállalkozásomat 26 éves koromban indítottam el. Viszonylag hamar sikeres lett, amiben a belefektetett munka és a kínálkozó lehetőségek is szerepet játszottak – mondta Rikter Ádám, a Grabovsky Coworking irodavezetője. – Kezdetben kompetenciatréner szerettem volna lenni, ez indított el ilyen irányba. Aztán jött az ötlet, hogy egy közösségi teret kellene létrehozni, amin keresztül más vállalkozókat vagy fiatalokat tudnék segíteni. Nem rendelkeztem hatalmas indulótőkével, és nagy segítség volt, hogy sikerült megállapodnom egy ügyvédi irodával. Több sikeres pályázatot nyertünk el már az elején. Ami a kezdet kezdetén kihívást jelentett, hogy meg kellett teremtenünk a piacot. A hosszú távú sikerhez rengeteg kitartás, önállóság és pontos időbeosztás is szükséges volt.

Sok segítség elérhető

Hazánkban egyre több lehetőséget kapnak a fiatal vállalkozók.

– Sok olyan ötlettel találkozunk, ami a közösségi médiára vagy marketingtevékenységre épül. Mi leginkább a kapcsolatrendszerünkkel tudjuk támogatni a fiataloknak. Összekötjük őket jogásszal, pályázatíróval, és workshopokat tartunk. Másokat pedig átirányítunk a Startup program miskolci koordinátorához. Jó lehetőség, hogy az államon keresztül 4,5 millió forintos indulótőkére lehet pályázni, és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségéhez is lehet csatlakozni – sorolta Rikter Ádám.

Kamenyiczki Csaba fiatal jogász, mentorálással és munkajogi tanácsadással foglalkozik Szerencsen. Szabadidejében három-négyezres hegycsúcsokat is megmászik. A sikeres magánvállalkozásig őt is a segíteni akarás és a pozitív jövőkép juttatta el.

Fegyelmezetté tesz

– Amíg alkalmazottként dolgoztam, azt tapasztaltam, hogy az embereknek a munka miatt gyakran fel kell adniuk a lakhelyüket és az emberi kapcsolataikat. Tisztességes, értékteremtő munkából szerettem volna élni, és találkoztam olyan vállalkozókkal, akiknél láttam, hogy sokkal határozottabbak, és képesek több lábon állni. Nálam a siker kulcsa

a szép jövőkép volt, ami végig motivált. Változtatnom kellett a hektikus életstílusomon, és fegyelmezetté, megbízhatóvá kellett válnom. Ebben a nyitottságom segített sokat, hogy nálam tapasztaltabb emberektől mertem segítséget kérni. Ezt szeretném én is továbbadni. Hosszabb távon pedig jó lenne, ha itt, Szerencs környékén megvalósulna egy karrierközpont – tette hozzá Csaba.

Detzky Ádám pályakezdő gépészmérnök fejében még csak ötlet szintjén fogalmazódott meg, hogy hosszabb távon magánvállalkozó szeretne lenni, de már sok mindennek utánajárt ezzel kapcsolatban.

Minden fejben dől el

– Abban bízom, hogyha vállalkozó leszek, akkor a saját elképzeléseimet valósíthatom majd meg. Szabad szeretnék lenni az alkalmazotti lét kötöttségeitől, például, hogy mások rendelkeznek az időm felett – fejtette ki Ádám. – Ugyanakkor, ahogy egyre több vállalkozóval és vállalkozással ismerkedem meg, jobban rálátok, hogy mekkora áldozatokat kell hozni egy sikeres vállalkozás működtetéséért. Korábban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is lehetőségem volt egy szabadon választható tantárgy keretében, műanyagiparban tevékenykedő magánvállalkozók beszámolóit hallgatni. Én gépészeti szerkezetek tervezésével foglalkozó vállalkozáson gondolkodom, mert erre szereztem képesítést és ez az, ami igazán érdekel.

Jól felépített terv

A 26 éves gépészmérnök már most tudja, hogy milyen lépéseken keresztül valósíthatja meg a célját.

- Egy üzlet alfája és omegája a felvevőpiac és a megrendelők, szerintem erre a szolgáltatásra egész Európában van kereslet. Az persze időbe telik, amíg kiépül az ügyfélkör. Induláshoz szükséges egy üzleti terv, ami lehetőleg az első két évre lebontva tartalmazza a szükséges kiadásokat és a várható bevételeket. Utána pedig meg kell teremteni a jogi feltételeket és kiválasztani a megfelelő cégformát. Az első beruházások után már el lehet kezdeni magát a tevékenységet. Ehhez szükséges indulótőke, amit már a jelenlegi alkalmazotti státuszom mellett kell megteremtenem a szabadidőmből kiszakítva. Talán ez a legnehezebb része az álmom megvalósításának – jelentette ki.

(A borítóképen: Egyre több fiatal kezd vállalkozásba)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!