Vállalkozás

2020.07.22. 15:00

Milliós megtakarítások a papírszámlák nélkül

Megéri átterelni a vállalati számlakezelést a digitális világba.

Szaniszló Bálint

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A papíralapú számlázásról való áttérés elektronikus számlakezelésre többmilliós megtakarítást jelenthet már kis- és középvállalati szinten is. Mindez nem jelent luxusberuházást: a beérkező és kimenő számlaállomány teljes digitalizációja pedig jelentős hatékonyságjavulást és érezhető költségmegtakarítást hoz magával.

Online egyszerűbb

„Egy online számlázóprogramban digitálisan létrehozott számla automatikusan még nem lesz elektronikus számla, ezért papíralapú verziójára is szükség van. De mindenképpen egyszerűbbé teszi például a július 1-jétől életbe lépet új NAV-előírásnak megfelelő számlaregisztrációt. Éppen ezért várható, hogy tömegesen térhetnek át digitális számlázásra a vállalatok és vállalkozók a következő időszakban” – mondta el Somkuti András, az e-aláírás-specialista Netlock ügyvezetője.

Minden belföldi adóalany felé kiállított számláról adatot kell szolgáltatni a NAV digitális rendszerében. Könnyen belátható, hogy mindez az online számlázóprogramok segítségével egyszerűbben megtehető, mint a kézzel írott papír számlatömbök, illetve a számítógépre telepített számlázóprogramokkal készített és kinyomtatott számlák használatával. Fontos érteni azt is, hogy ha egy befogadásra kerülő, kinyomtatott számlát hosszú távon elektronikusan akar megőrizni a cég, akkor azt szükséges hiteles másolatkészítéssel elektronikussá konvertálni.

Már egy közepes vállalat esetén is éves szinten akár 5–10 ezer papíralapú számla keletkezhet. Ezek nyomtatása, postázása, tárolása és szakszerű archiválása, adott esetben visszakeresése jelentős költségeket és munkaidő-ráfordítást igényel.

(A borítóképen: Nem bonyolult az online számlázás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!