Lakáspiac

2020.07.21. 09:00

Bérelni vagy vásárolni, nagyon fontos kérdés

A pandémia ellenére is indul az egyetemisták rohama az albérletért.

Szaniszló Bálint

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az idei tanév különlegesebb volt, mint eddig bármikor, de az érettségik lezajlottak, a jövő héten pedig kihirdetik a felvételi ponthatárokat és megkezdődik a roham a bérelhető vagy megvásárolható ingatlanokért.

A Takarék Index elemzői szerint a legtöbb vidéki egyetemi város sem sokkal meg­győzőbb, de Pécsen vagy Miskolcon továbbra is kedvező a helyzet a vásárlásra.

Nagy a dilemma

A járványhelyzet a korábbi évek gyakorlatait is megbolygatta. Számtalan kérdőjel van a járvány második hullámának alakulása körül, így nehéz eldönteni, mi a jó megoldás a sikeres felvételi vizsgát tett egyetemisták lakhatásával kapcsolatban.

A kollégiumi elhelyezéssel összefüggésben például sokan bizonytalanok, hiszen a tavaszi félévben is egyik napról a másikra ki kellett költözniük a diákoknak az épületekből. Ugyanakkor az online órák lehetővé tették, hogy akár otthonról is végezhessék tanulmányaikat, így akár bérelt lakásra sem volt szükség.

Budapest a legdrágább

Az elmúlt években drasztikus áremelkedés volt megfigyelhető a hazai lakáspiacon. Különösen­ a fővárosban, bár itt is erőteljes különbségek voltak­­ felfedezhetők a drágulás mértékében.­­­ Az egyetemisták számára érdekesebb, vizsgált belvárosi városrészek közül a legnagyobb áremelkedés a VIII. kerületi Palotane­gyedet jellemezte, itt 2008 és 2019 között közel 180 százalékkal növekedtek az árak. A szintén egyetemi helyszínnek számító Szentimre­városban, Lágymányoson és a Corvin-negyedben is je­lentős volt az árak növekedése, 140 és 160 százalék kö­zötti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!