Gazdaság

2020.07.06. 13:30

A likviditás még gondot jelenthet

A vártnál jobban vészelte át a megye gazdasága a koronavírus következményeit.

Szaniszló Bálint

Forrás: MOL

A megállapításhoz hozzátehetjük rögtön azt is, hogy eddig. Mert a gazdasági szakemberek azt prognosztizálják, hogy nyár közepére vagy inkább végére derül ki, melyik cégnek mekkora a pénzügyi tartaléka, amely alapfeltétele a túlélésnek és a stabil újraindulásnak.

A kormány válságkezelő programjának alapelemei között több olyan lehetőség van, amely a vállalkozások fiskális megerősítését szolgálja: kamatmentes likviditási hitelek, fejlesztési kölcsönök, munkahelymegtartó támogatások állnak rendelkezésre.

Egyik így, másik úgy

A megyei iparkamara elnöke, Bihall Tamás a válságidőszakot értékelve úgy fogalmazott, hogy „minél kisebb a cég, annál nagyobb problémák jelentkeztek a koronavírus-járvány miatti gazdasági válsághelyzetben, és minél nagyobb a cég, annál stabilabb anyagi háttérrel volt képes átvészelni az elmúlt bő két hónapot”.

Labilis beszállítóipar

A nagy vesztes a vendéglátás, idegenforgalom voltak, az utóbbi hetek arról szóltak, miként tudnak ők is belekapcsolódni az újrainduló gazdasági körforgásba. Szállodák, szálláshely-szolgáltatók kínálják szolgáltatásaikat, vendéglátóhelyek nyíltak meg.

A gépipari szektor – benne a megyénk gazdaságában fontos szerepet betöltő autóalkatrész-iparral – a veszélyhelyzet hatásait tekintve az ágazatok között a középmezőnyben foglal helyet. A vállalkozások több mint 90 százaléka teljesen vagy részlegesen működött. Számukra az elkövetkező hónapok kritikusak lehetnek, amíg újra felfut az autóipar.

Győztesek is vannak

A gazdasági ágazatok további vizsgálatából összességében az derült ki, hogy az élelmiszeripar és az élelmiszer-kereskedelem pozitívan jött ki eddig a válságból, hiszen nagymértékű bevásárlási hullám indult be, ami keresleti piacot gerjesztett. A vegyipari ágazat sínylette meg legkevésbé a járványhelyzet hatásait.

A gazdasági vállalkozások közül egyik sem zárt be, elbocsátás egyáltalán nem volt ezeknél a cégeknél, sőt 13 százalékuk munkaerő-felvételről számolt be.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen:A Mol poliolberuházása is zavartalanul zajlik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!