Gazdaság

2020.06.02. 14:30

Kormányzati segítséggel állnak talpra a vállalatok

Kapacitásnövelő beruházással lábalnak ki a gazdasági válságból a hazai vállalkozások.

Forrás: KKM

Lezárult a versenyképességet növelő támogatási program, jelentette be múlt pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten. A sajtótájékoztatón Csöbör Katalin országgyűlési képviselő mutatta be a járműipari alkatrészeket gyártó GS Yuasa Magyarország Kft. miskolci kapacitásnövelő beruházását.

Új munkahelyek

– Miniszter úr összesítése szerint 806 pályázó vállalat 150 milliárd forint kormányzati támogatásban részesül, amivel 143 600 munkahelyet sikerül megőrizni országszerte. A kormány célja, hogy megvédje a veszélybe került állásokat, és legalább annyi új munkahelyet teremtsen, amennyi a járvány, illetve az azt követő nehézségek miatt megszűnik. Mivel ez csak beruházásból valósulhat meg, ezért fontos, hogy a lehető legtöbb segítséget és támogatást megkapják azok a vállalatok, amelyek fejlesztésre használják fel a mostani időszakot – mondta lapunknak Csöbör Katalin. Hozzátette: korábban egy másik miskolci cég, a PATEC, múlt pénteken pedig a GS Yuasa Magyarország Kft. képviselője vehetett át támogatási okiratot a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

– Mivel még több pályázat vár elbírálásra, bízom benne, hogy a Miskolcot érintő beruházásoknak ezzel még nincs vége – hangsúlyozta Csöbör Katalin.

Magasabb színvonal

Arra a kérdésre, hogy miért fontos mindez a megye gazdaságának, és hogyan illeszkedik a kormány gazdaságfejlesztési stratégiájába, Csöbör Katalin elmondta: a versenyképesség javítását úgy szeretné elérni a kormány, hogy az egyszerű összeszerelő üzemek helyett egyre magasabb technológiai színvonalat képviselő beruházásokat támogat. A miskolci székhelyű GS Yuasa Magyarország Kft. jól illeszkedik ebbe, ugyanis egy Li-ion cella analizáló állomást hoz létre a cég, melynek segítségével a cellákat nem kell visszaküldeni analizálásra Japánba, hanem azt helyi mérnökök alkalmazásával elvégezhetik. Emellett új raktározási szoftvert és egyéb kapacitásnövelő berendezéseket is vásárolnak.

– A beruházás révén megvalósítandó új akkumulátortöltő, valamint a hozzá kapcsolódó, a töltési folyamat minőségbiztosítási funkcióját ellátó berendezés és a folyamat szabályozását ellátó szoftver segítségével új megrendeléseket teljesíthet a vállalkozás – ismertette Csöbör Katalin.

Példát mutatnak

A most bejelentett beruházás összértéke 635 millió 657 ezer forint, az állami támogatás mértéke pedig 287 millió forint.

– A vírusjárvány okozta gazdasági válság közepette figyelemre méltó, hogy a vállalat nemcsak megtartotta valamennyi munkavállalóját, de csúcstechnológiájú berendezések beszerzésével készül a jövő kihívásaira. A GS Yuasa Magyarország Kft. ezzel példát mutat Miskolc és a megye többi gazdasági szereplője számára is – összegezte Csöbör Katalin.

(A borítóképen: Bal szélen Csöbör Katalin, jobbról Szijjártó Péter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!