munkahelyteremtés

2020.05.09. 11:00

Sícipőket gyártana a cég

Megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztatnak Sajószentpéteren.

Bájer Máté

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Közel száz fő foglalkoztatására alkalmas üzemcsarnokot épít Sajószentpéteren a FŐNIX MMK Nonprofit és Közhasznú Kft. A próbaüzem már május 4-től tart. A társaság, melynek profilja a rehabilitációs foglalkoztatás, megváltozott munkaképességű dolgozók számára biztosít álláslehetőséget.

Sícipőket szerelnek majd össze, nyilatkozta dr. Csereklyei Dániel ügyvezető igazgató a Szentpéteri Krónikának az új részlegükről. A lap azt is megírta, hogy a sícipők alkatrészeit Olaszországból kapják majd, illetve Nagykállóban gyártják, és szállítják a sajószentpéteri üzembe. Már folyik Miskolcon a munkavállalók betanítása, ők települnek át Sajószentpéterre, ha elkészül az üzem és ha meglesznek a működéshez szükséges engedélyek. A sícipők, amiket itt készítenek, az olasz cipőgyártás hagyományait ötvözik a modern gyártási technológiával. A cég 2009-ben jelent meg hazánkban is, ekkor Nagykállón létesített egy 12 ezer négyzetméteres logisztikai és gyártóüzemet, ahol 200 ember kapott munkát.

Újra a munka világában

A KSH elérhető adatai szerint a megváltozott munkaképességűek helyzete az elmúlt évtizedben nem alakult túl fényesen a régiónkban: országszerte a legnagyobb hátrányban az Észak-Magyarországon élő megváltozott munkaképességű dolgozók voltak, ahol foglalkoztatási rátájuk 13 százalék volt a 2010-es évek elején. Különösen Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt nehéz a helyzet; az előbbiben minden tizedik, az utóbbiban pedig csak minden hetedik-nyolcadik dolgozott ekkor. Mostanra ugyan magasabbak ezek az értékek, de még mindig problémát jelent a megváltozott munkaképességű dolgozók rehabilitálása: az egyik nagyobb álláskereső portál kínálatai közül mindössze tíz ilyen munkavállalónak szóló hirdetést találni B.-A.-Z. megyére vonatkoztatva.

Fontos pont

A 26-os főutat körbeölelő városban hagyományai vannak az ipari tevékenységeknek: a bányászat mellett a helyi üveggyár jelentett biztos megélhetést a település lakóinak.

A gyár – ami tavaly ünnepelte volna alapításának 125. évfordulóját – a 2000-es évekre bezárta kapuit: a döntés következtében majdnem 500-an maradtak munka nélkül. A munkahelyteremtés azóta is komoly kihívást jelent a településnek: sok beruházás történt, aminek célja az infrastruktúrateremtés volt, annak érdekében, hogy a cégek számára vonzó célponttá váljon Sajószentpéter. Az üzemcsarnok megnyitása ezért is lehet fontos pont a város életében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!