Gazdaság

2020.04.03. 10:00

Van, ahol előny, ha gyenge

A külgazdasági szektor mérlegét javíthatja a gyengülő forinthelyzet.

Pap Gyula

Fotó: Bujdos Tibor

A forint értéke az elmúlt hónapban közel hét százalékkal csökkent. Hogyan érintette ez a vállalkozókat, mit tudnak tenni az esetleges veszteségek pótlására? – erről kérdeztük Ádám Imrét, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei elnökét.

Előre gondolkodtak

– A forintgyengülésnek a nyertesei egyértelműen azok, akik exportálnak és azok leginkább, akik magyar alapanyagokból dolgoznak, és külföldre szállítanak különböző termékeket. Hiszen magyar forrásból szerzik be az alapanyagokat, és euróban tudják eladni vagy bármilyen más valutában, amely erősödött a forinthoz képest – fejti ki az elnök.

Van a másik csoport, akik alapanyagokat importálnak, és azt Magyarországon dolgozzák fel, majd utána exportálják, még ők is nyertesei lehetnek a helyzetnek.

Különböző technikákkal – például határidős devizakereskedelemmel – fedezik a várható árfolyamváltozást, előre lekötik a szükséges eurómennyiséget. Azok viszont, akik importálnak és itthon próbálják azt az árut eladni, egyértelműen kénytelenek árat emelni, és a visszaesett belföldi kereslet miatt veszteséget szenvednek el.

A lakosság esetében a belföldi előállítású termékeket nem érinti az euró árfolyamváltozása, ám ha külföldi előállítású a termék, áremelkedéssel szembesülnek.

A monetáris politikát a vállalkozók nem tudják befolyásolni, a Magyar Nemzeti Bank feladata, hogy ezzel kapcsolatban lépéseket tegyen, igyekeznek a forintlikviditást megnövelni. Abban érdekeltek, hogy a magyar gazdaság minél jobban prosperáljon, és ezzel az árfolyampolitikával ezt el tudják érni – fejti ki Ádám Imre.

Érdekes egybeesés

A szinte párhuzamosan jelentkező – teljesen más okokból bekövetkező – üzemanyagár-esés érdekes egybeesésként a költségek csökkenésének irányába hathat. A magyarok nagy többsége ezt nem tudja kihasználni, látjuk a képeken a kihalt utcákat, országutakat. A túlkínálat is okozza az áresést, mely szinte minden vállalkozás életére pozitív hatással lehetne, ha ki tudnák használni. Vannak persze, akik jelentős tárolókapacitással rendelkeznek és élnek is ezzel a lehetőséggel – mondta a megyei elnök.

A külföldi turizmussal foglalkozó vállalkozások, utazási irodák, idegenvezetők érezhetik meg jobban a hatását – ha egyszer majd beindul ez az iparág ismét. Kevesebb külföldi utazásra lesz igény, inkább itthon költik el az utazásra szánt összegeket – tette hozzá a VOSZ megyei elnöke.

(A borítóképen: A forint értéke jelentősen csökkent)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!