hiteltörlesztési moratórium

2020.03.31. 09:00

Törleszteni? Nem törleszteni?

Sokaknak nagyon jól jön a koronavírus miatt elrendelt hiteltörlesztési moratórium.

Szaniszló Bálint

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

„Az az igazság, hogy nagyon megkönnyebbültem, amikor bejelentették, hogy az év végéig felfüggeszthetem a hiteleim fizetését – mondta Gergő, akinek saját bevallása szerint van egy tíz év múlva lejáró lakáshitele, ami havi olyan 50 ezer forintos törlesztést jelent jelenleg. – A vendéglátóiparban dolgozom. Békeidőkben elég jól tudok keresni, ezért is vállaltam be annak idején a lakásvásárlási kölcsönt. Most viszont – ha a vírus miatti szigorítások elhúzódnak – nagy esély van rá, hogy pár hónapon belül nem lesz miből törleszteni.”

Jól jön a kedvezmény

Gergő elmondta, hogy azért még ennél is kacifántosabb a helyzete, mert nagyobb összegű személyi kölcsönt is felvenni kényszerült. „Gond nélkül megadták azt is, hiszen a keresetem fedezetet nyújt rá. Az viszont egy újabb havi 70 ezres teher.”

Ez a helyzet az, amiért Gergőnek jól jön a hiteltörlesztési moratórium. És – mint mondja – egyelőre igénybe is akarja venni, hogy mindennapi megélhetésére legyen pénze.

„Remélem, hogy az év második felére rendbe jönnek a dolgok, és újraindul a vendéglátóipar is, akkor újra lesz fedezetem fizetni a törlesztőrészleteket – mondja. – Arra is gondoltam, hogy ha javul a gazdasági helyzet, már közben folytatom a részletek törlesztését.”

Családi dilemma

Csilla lakótelepi lakásban él párjával és három gyermekükkel. A család sosem dúskált az anyagiakban, de annyi mindig volt, hogy megéljenek.

„Nagyobb hitelünk nem volt mostanáig, a lakás szerencsére tehermentes – mondja Csilla. – Van egy személyi kölcsönünk, amiből már csak két részlet van hátra, azt mindenképpen kifizetjük. Szerencsénkre vagy szerencsétlenségünkre nemrég jött egy lehetőség, hogy egy tényleg kedvező kölcsön révén vásárolhassunk egy családi autót, ami nagyon megkönnyíti a mindennapjainkat. Azt viszont már törleszteni kell. Normál esetben ez is sikerülne, de a koronavírus miatti gazdasági bajok a férjem cégét is elérték, kényszerszabadságra küldték, így egy csapásra minden bizonytalan lett. Összeül a családi kupaktanács, és eldöntjük, élünk-e a könnyítéssel. Én azt gondolom, hogy anyagi biztonságunk érdekében éljünk a lehetőséggel, férjem szerint pedig fizessünk, mert később még nehezebb lehet…”

Megéri igénybe venni

Érdekes, hogy a banki szakértők többen is azzal érveltek, hogy az adósoknak megéri kihasználni a moratórium lehetőségét. A törlesztőrészletek ugyanis nem változnak a moratórium lejártát követően, a tőketartozást sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem annak lejártát követően nem lehet a moratórium ideje alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni. Ezt a kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni.

A futamidő pedig úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét. A kamatra vonatkozó szabályokat megfelelően kell alkalmazni a díjakra is.

Bármikor kérhető

Tehát a bankok mostantól fogva automatikusan nem vonják, nem kérik az év végéig a törlesztőrészletet. Az adósok természetesen közben bármikor kérhetik, hogy mégis szeretnének fizetni, mint ahogy aki most úgy dönt, tovább fizet, év közben bármikor kérheti a moratórium bevezetését számára.

Van olyan pénzintézet, ahol négyféle platformon is lehet jelezni a további fizetésről a szándékot: a call centeren, e-mailben, postai úton, illetve – indokolt, de egyébként alapjában kerülendő esetben – a bankfiókok is fogadják az ügyféligényeket. Igyekeznek további lehetőségeket is kidolgozni a biztonság érdekében. A szakértők arra számítanak, hogy nagy számban lesznek olyanok, akik nem élnek a moratóriummal.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!