Gazdaság

2020.03.02. 19:00

Észak-magyarországi gazdasági övezetet kell létrehozni

A megyei jogú városok polgármestereinek részvételével megtartott munkaértekezleten bemutatták az új övezet stratégiáját, az előkészítő munka már több mint egy éve tart.

Forrás: Illusztráció/ÉM

Fotó: Vajda János

Létre kell hozni a Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc-Szolnok tengelyű észak-magyarországi gazdasági övezetet, amely képes bekapcsolni a gazdaság, az oktatás, a kultúra, a turisztika és a sport területén megvalósuló fejlődésbe a határon túli területeket és azok lakosságát is – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn Budapesten, az övezet létrehozását tárgyaló munkaértekezletet követően.

Palkovics László hozzátette: egyedi nemzeti, gazdasági és kulturális övezetre irányuló komplex fejlesztési megoldásokra van szükség. A térség koncentrált felkarolása nemcsak a megyeközpontok, hanem az övezet egyéb településeinek fejlődésére és az egész vidékre is pozitív hatást gyakorol – mondta. A megyei jogú városok polgármestereinek részvételével megtartott munkaértekezleten bemutatták az új övezet stratégiáját, az előkészítő munka már több mint egy éve tart. A megyék együttműködéséről szóló megállapodást hétfőn az értekezleten írták alá.

Palkovics László hangsúlyozta: egyedi, Északkelet-Magyarország nemzeti, gazdasági és kulturális övezetre irányuló komplex fejlesztési megoldásokra van szükség. A térség koncentrált felkarolása nemcsak a megyeközpontok, hanem az övezet egyéb településeinek fejlődésére és az egész vidékre pozitív hatást fog gyakorolni.

Kiemelte: a cél a gazdasági övezet népességmegtartó erejének növelése, infrastrukturális, gazdasági és kulturális fejlesztése, versenyképességének erősítése.

Minden adott ahhoz, hogy sikeres, mindenki számára előnyös együttműködés alakuljon ki a térség települése, gazdasági szereplői és lakosai között – fűzte hozzá.

Palkovics László a négy megyére és határon túli területekre kiterjedő együttműködést abból a szempontból is fontosnak nevezte, hogy kezdődik az új európai uniós támogatási rendszer kialakítása, ahol a hasonló komplex projektek sikerrel tudnak szerepelni.

Horváth Zita, az ITM felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a négy megye rendszerszintű fejlesztésére van szükség. Elkészült a stratégia a térség felemelkedéséhez, ami a meglévő város- és térségfejlesztési projektekre épül. Azt a kormány elfogadta, kezdődhet a közös munka. Hozzátette: a helyzetértékelés alapján fogalmazták meg a térség tartós fejlesztését szolgáló kitörési pontokat.

(A borítóképen: Palkovics László sajtótájékoztatót tart az ABB-gyár bezárásával kapcsolatban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!