személyi jövedelemadó-bevallás

2020.03.18. 07:00

Bevallás: nincs szükség a személyes jelenlétre

Egy hónappal tovább, április 15-éig lehet kérni az szja-bevallási tervezetek postázását

Szaniszló Bálint

Forrás: shutterstock/illusztráció

Április 15-éig kérhető a személyi jövedelemadó-bevallási (szja) tervezetek postázása – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az ügyfélkapuval nem rendelkezők – a kormány által 2020. március 11-én elrendelt veszélyhelyzet miatt -– egy hónappal tovább vehetik igénybe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szolgáltatását.

Elkészültek a tervezetek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) arról tájékoztatott, hogy a hatóság elkészítette a több mint 5,5 millió szja-bevallási tervezetet, és elektronikusan elérhetővé tette azokat eSZJA felületén.

Hangsúlyozták az ügyfélszolgálaton nem kell személyesen megjelenni, hogy az adózó hozzájusson a nyomtatott bevallási tervezetéhez.

Több lehetőség közül is választhatnak, hogy postán kapják meg a tervezetet. Kérhetik SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon, a NAV honlapján elérhető űrlapon, levélben, formanyomtatványon (BEVTERVK), illetve a 1819-es telefonszámon.

Automatikusan bevallás lesz

Az adóhatóság kiemelte, elektronikusan a NAV honlapjáról már elérhetők a tervezetek

.

Az eSZJA programon keresztül az ügyfélkapuval rendelkezők akár okostelefonon vagy tableten is megnézhetik, és ha szükséges, ezeken az eszközökön szerkeszthetik is az szja-bevallást.

A magánszemélyeknek, a tavaly egész évben katás vagy evás egyéni vállalkozóknak, akiknek volt munkahelyük, és kaptak munkabért, a bevallási tervezetük automatikusan bevallássá válik, ha önállóan nem nyújtanak be szja-bevallást május 20-áig – tájékoztatott a NAV.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!