Tokaj

2020.03.25. 12:00

A keleti piacok lassan már magukhoz térnek

Megérzi a világjárvány okozta válságot a hazai borágazat is.

Bódisz Attila

Dr. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke lapunknak azt mondta, a boreladás három hazai lábából kettő, vagyis a borturizmus, valamint az éttermi értékesítés szinte teljesen leállt, egyedül az áruházláncok és a kiskereskedelem viszik a borokat. Az exportban tapasztalható folyamatok azonban azt mutatják, hogy kezd újjáéledni a keleti piac, vagyis ismét rendelnek borokat Kínába és Dél-Koreába is. A régi rendelésállomány visszaépülése a járvány előtti szintre viszont borítékolhatóan hosszú folyamat lesz – mondta. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a tokaji borok jelentős része már interneten keresztül, kiszállítással is rendelhető.

Közös gondolkodás

Kérdésünkre dr. Molnár Péter elmondta azt is, hogy már elküldték a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) azokat a javaslatokat, amikkel véleményük szerint stabilizálni lehet a szőlő- és borkészítés gazdasági oldalát. Mint mondta, a bevételkieséssel szemben ott állnak azok a kiadások, amelyek a szőlőműveléshez, valamint a borok palackozásához, a pincék kezeléséhez köthetők. Kiemelte: az enyhe tél miatt várhatóan a növényvédelemre kell a szokottnál jobban összpontosítani, hiszen a kártevők nagy része nem pusztult el. Ezek mind komoly anyagi forrást igényelnek. A borvidékektől összegyűjtött anyagot összefoglalva a HNT juttatja el az Agrárminisztériumhoz. Az elnök kiemelte: Tokaj-Hegyalján változó, hogy a jelenlegi helyzet mennyire viseli meg anyagilag a termelőket és a borászatokat. Véleménye szerint elsősorban a családi pincészetek a kisebb tőkeerejük miatt vészelhetik át nehezebben a krízist, mint a komolyabb anyagi hátterű, nagyobb cégek. Ezért fontos, hogy összefogáson alapuló szakmai elképzelések érvényesüljenek, amelyek segítik a borászatot a nehéz időszak átvészelésében – tette hozzá dr. Molnár Péter.

(A borítóképen: Dr. Molnár Péter| Fotó: Bódisz Attila)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!