kölcsön a lakóközösségnek?

2020.02.08. 18:30

A társasházak gondjára is létezik jó megoldás

A társasházak közös tulajdonú területein a vezetékek, csőhálózatok állapotának felújítása, illetve karbantartása a lakóközösség feladata.

A zsúfolt lakótelepi házakban nagy a tűzveszély

Forrás: Illusztráció

Fotó: Vajda János

Ha a társasház nem rendelkezik olyan mértékű felújítási alappal, amely az elöregedett kémény, egy hirtelen csőtörés vagy komolyabb zárlat esetén elegendő lenne a javításra, még nehezebb helyzetbe kerül a lakóközösség. A lakók egy része képes és hajlandó az egyösszegű befizetésre, mások viszont nem képesek erre.

Holott az ilyen típusú és az egész lakóközösség életét megkeserítő problémák orvosolhatók. A társasházak ugyanis már egész kis összegű havi megtakarítással köthetnek lakás-előtakarékossági szerződést – akár többet is –, amivel egy csapásra két problémát is meg tudnak oldani.

Növekvő forrás

Egyrészt a ház a közös költség azon részét, amelyet a lakóközösség a közös tulajdonú területek felújítására elkülönít – a felújítási alapba helyez – fix kamattal és bónusszal növekvő forrássá teheti.

Másfelől – és a társasházak esetében ez gyakran még fontosabb – megfelelő forrás híján, vészhelyzetben a lakóközösség gyorsan áthidaló kölcsönhöz juthat a szerződéses összeg erejéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!