Mezőgazdaság

2020.01.21. 09:00

Ötvenforintos búzából sok száz forintos kenyér

Mennyibe kerül egy kilogramm fehér kenyér előállítása a búzától a kész termékig? Megpróbáltuk kiszámolni.

Szaniszló Bálint

Kenyérből nem fogyasztunk többet már esztendők óta

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

A kenyér és a pékáruk árának emelkedését jelezték a pékek arra hivatkozva, hogy emelkedik a liszt ára. Meg az energiahordozóké, a kiegészítő adalékoké, nem is beszélve a – munkaadói szempontból – lassan egekbe szökő bérköltségekről. Egy héttel ezelőtt foglalkoztunk a témával ugyanezen a helyen.

Ezt mondja a búzatermelő

Cikkünk megjelenését követően egy magát megnevezni nem akaró olvasónk – akiről kiderült, hogy búzatermelő – küldött elektronikus levelet. A véleménye a következő: „Debrecen környékén vagyok búzaőstermelő. Olvastam az újságban a liszt és a kenyér várható áremelkedéséről szóló cikket. Azt is tudni kell mindehhez, hogy a búza felvásárlási ára kilogrammonként 50 forint. Malmi minőségű búzáról beszélek. Egy kilogramm búzából aztán olyan 90 dekagramm liszt lesz, majd különböző adalékok hozzáadásával 1 kilogramm kenyér. Ha megnézzük, a boltban mennyibe kerül 1 kilogramm kenyér, szembetűnő a szakadéknyi különbség. Az rendben van, hogy keressen mindenki, a malom, a pék, de a termelőnek is normálisan, arányosan kellene keresnie. De hol van ebben az arányosság?”

Tanulmány készült belőle

Megkérdezve a láncolat tagjait, nem nagyon jutunk dűlőre, hogy hol és mekkora költség tevődik rá a termékre, amíg a búzától a boltok polcain található kenyéráruk árcímkéjéig jutunk.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet 2017-ben készített egy tanulmányt az árösszetételről. Ebből egy kilogramm fehér kenyér előállítási költségeit vettük elő példaként. Érdekes módon az alapanyagköltség 50 forint 39 fillér volt, erre rakódott rá a segédanyagköltség (9,65 forint), a csomagolóanyag (2,47 forint), a közvetlen energiafelhasználás (7,02 forint) és az egyéb anyagköltség (0,55 forint). Ezáltal a közvetlen anyagköltség 70 forint 8 fillérre jött ki kilónként. Tovább számolva jönnek a személyi jellegű kiadások (48,81 forint), az egyéb közvetlen költség (31 forint) és a közvetett költség (31,22 forint). Így lesz az 50 forint körüli búzából kiindulva egy kilogramm fehér kenyér előállításának teljes ára 181 forint 11 fillér. Mire a boltok polcaira kerül, erre még rárakódnak a különböző kereskedelmi árrések.

Miközben a hazai kenyérfogyasztás immár stagnál vagy inkább csökken, az öt évvel ezelőtti 10,4 kiló/fő/év szintről a minőségi pékáru fogyasztása mára közel 20 kilóra növekedett a magyar lakosság körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!