Pénzügyek

2020.01.23. 19:30

Kivételes levél érkezik januárban a bankoktól

A bankszámla-kiadások között éves szinten 20-30 ezer forintos különbségek is lehetnek.

Szaniszló Bálint

Versenyképesebbek lehetnek a banki költségek

Forrás: ÉKN

Átláthatóbbá és könnyebben összehasonlíthatóvá válnak a banki költségek: januárban ugyanis minden ügyfél részletes díjkimutatást kap a bankjától a költségeiről.

Mit, hányszor, mennyiért?

Ezt egy uniós szabály teszi kötelezővé, és a vonatkozó kormányrendelet szerint január 31-ig a lakossági ügyfelek részletes, egységes és egymással összevethető kimutatást kapnak arról, hogy 2019. augusztus 1-je és december 31-e között milyen számlavezetéshez kötődő – például számlavezetés és számlanyitás, utalás, sms-szolgáltatás, beszedési megbízás, netbankhasználat – költségeket számolt fel a bankjuk. „A bevezetés időpontja miatt még csak egy csonka évnek a költségeit látják a fogyasztók, jövőre már a teljes 2020-as díjakat látják majd. Így pontosan látható lesz, hogy bizonyos szolgáltatásokat hányszor vett valaki igénybe, és az pontosan mennyibe került. Az egyes bankszámlák költségei sokkal könnyebben összehasonlíthatóvá válnak, és a pénzintézetek közötti versenyt is fokozza, hogy a fogyasztók egyszerűbben tudnak váltani, ha drágának találják a saját szolgáltatójukat” – mondta Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője.

Fokozódó verseny

A money.hu szerint egyébként a mostani banki kínálatban elérhető számlák között éves szinten akár 20-30 ezer forintos eltérés is lehet. A szakértő szerint a bankszámlák összehasonlíthatósága, a várhatóan fokozódó verseny és az azonnali fizetési rendszer alapvető változásokat hozhat a mindennapi bankolásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!