mezőgazdaság

2020.01.30. 13:30

Jól jött az eső, növeli a talaj nedvességtartalmát

Rövid idő alatt jelentős mennyiségű eső záporozott a földre.

Pap Gyula

Havas szántóföldek Hejce mellett szerdán

Fotó: Bujdos Tibor

A kedd esti órákban megyeszerte nagyobb mennyiségű csapadék esett, hó és eső formájában. Míg a megyeszékhelyen hó lepte be az utakat Mezőcsáton például rövid idő alatt jelentős mennyiségű eső záporozott a földre.

– Jól jött ez a csapadék, nálunk a mérő 18 milliméteres mennyiséget mutatott – mondta el Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, aki maga is gazdálkodó. – Segítségével talán elkerülhető a tavalyihoz hasonló tavaszi aszály, amely egyébként is szokatlan ezen a rendszerint talajvizes területen – tette hozzá.

Napos idő

– A reggel naposan indult, kifejezetten kellemes volt a szabadban dolgozni – jelezte a gazdálkodó. – Ha ez a tendencia marad, akkor hamarosan kienged a fagyott talaj és újraéled a természet, a rövid téli álomból. A meteorológiai előrejelzések szerint az éjszakai órákban északnyugat felől egy újabb – gyengébb – csapadékrendszer éri el, amely csütörtök reggelre várhatóan már kelet felé el is hagyja hazánkat. A reggeli órákban már csak a keleti, délkeleti határszélen fordulhat elő vegyes halmazállapotú többnyire záporos jellegű csapadék. A hét hátralévő részében kevesebb csapadék várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet szombat délutánra elérheti a 15 Celsius fokot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!