ATM-es készpénzbefizetés

2019.12.08. 07:00

Nem kell pénztárhoz menni: tarol az ATM-es befizetés

A banki készpénzbefizetések 71 százaléka már az ATM-eken keresztül történik.

Szaniszló Bálint

Fordítva is népszerűek az ATM-ek

Fotó: Ádám János

Mára az egyik legsikeresebb banki megoldássá vált az ATM-es készpénzbefizetés: a K&H-nál már tízből hetet az automaták intéznek. A legújabb fejlesztésnek köszönhetően novembertől bármely K&H-s bankszámlára tehetnek be pénzt a bank ügyfelei, nem csak a sajátjukra – adta hírül a pénzintézet.

Fiók helyett…

Látványos karriert futnak több banknál is a befizetős automaták: a második legnépszerűbb pénzintézetnél idén – január és szeptember vége között – 1,18 millió alkalommal összesen 381 milliárd forintot fizettek be ezeken keresztül az ügyfelek. Azaz naponta átlagosan több mint 4300-szor, tranzakciónként pedig átlagosan közel 321 ezer forintot tettek be az automatákba.

A készpénzbefizetések 71 százaléka már az ATM-eken keresztül történik, azaz tízből hét tranzakció az automatákon keresztül megy, szemben a 2015-ös 5 százalékos aránnyal. Igaz, akkor csak 36 befizetős automatája volt a banknak, míg ma az országban összesen 217 olyan K&H-s ATM van, ami alkalmas erre. A bank adatai szerint az ATMes befizetések volumenének növekedésével párhuzamosan csökken a bankfiókokban a pénztári befizetések volumene.

Más számlájára is lehet

Népszerűségük miatt a K&H továbbfejlesztette a befizetős automatákat. 2019 novemberétől valamennyi berendezés érintőképernyőt kapott, és Magyarországon egyedülálló módon elérhető az úgynevezett számlaválasztó funkció is. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a K&H ügyfelei bankkártyájuk segítségével ezentúl nemcsak a saját, hanem bármelyik K&H-nál vezetett folyószámlára be tudnak fizetni készpénzt az ATM-eken keresztül, tartozzon az magánszemélyhez vagy vállalathoz. Ehhez egyszerűen csak be kell írni a számlaszámot az érintőpanelek segítségével – mondta Kuruc Péter, a K&H Bank hálózati támogatásának vezetője.

Túl az 500 milliárdon

Nemcsak a K&H-nál, hanem a teljes magyar piacon is hódítanak a befizetős ATM-ek. Az idei első félévben magyar bankkártyákkal belföldön összesen közel 2,9 millió alkalommal több mint 546 milliárd forintot fizettek be az automatákba. Ez azt jelenti, hogy az ATM-es befizetések száma éves összevetésben 57 százalékkal emelkedett 2018 első félévéhez képest, a befizetések összege pedig 61 százalékkal gyarapodott.

Kovács Dénes több évtizede rendelkezik lakossági bankszámlával, és a fizetéseknél legtöbbször kártyát használ. Ha szüksége volt készpénzre, akkor megkereste a legközelebbi ATM-et, és felvette a szükséges összeget. Ma már azonban pénzfelvét helyett inkább befizetésre használja az automatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!