Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.11.30. 16:00

Tovább emelkedik a sertéshús fogyasztói ára?

A költségnövekedésnek eddig csak a töredéke érkezett meg a fogyasztókhoz.

Pap Gyula

Vannak találgatások, mennyit változhat a sertéshús ára (illusztráció)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Mindenki érzi a pénztárcáján a világpiacot felforgató afrikai sertéspestis hatását, de az áremelkedés itt biztosan nem áll meg, különben sorban bedőlnének a magyarországi húsfeldolgozók – számoltunk be róla. A fogyasztói árak emelkedése ellenére a hírek szerint már több milliárd forintnyi veszteséget hoztak össze a nagyobb húsipari cégek idén. Ami a jelenlegi helyzetet illeti, a vágóhidak tapasztalata szerint az utóbbi hetekben stagnált az élősertés ára, az Agrárgazdasági Kutató Intézet adataiból pedig az olvasható ki, hogy az ipari átadási árak kicsit emelkedtek, vagyis a kereskedők hajlandók kicsit többet fizetni a beszállítóknak.

Érzékelhető emelés

A Búza téri piacon van némi szórás a húsárakban a sertéskaraj 1700 forintos, a lapocka és a tarja 1600 forintos kilónkénti ár közelében mozog.

– Hallottam, hogy hétfőtől jelentősebben emelkedett a sertéshús és az ebből készült termékek ára – mondja el kérdésünkre Kispál Anna. – Mi inkább a csirkét és a marhahúst részesítjük előnyben, így komolyabban nem érint az áremelés. Egyébként sem tudom pontosan az árakat, a húst a férjem szokta beszerezni.

Nagy Márta szerdán vásárolt húst legutóbb a szomszédos húsboltban. Tapasztalta az áremelkedést, de mivel eltérő mennyiségeket vásárol, nem tudja pontosan, milyen mértékű.

Nem emelik tovább

– Leadtam az aktuális rendelést, de előre jelezték, hogy ismét emelkedés várható – tájékoztat a többek szerint az egyik legkedveltebb húsbolt vezetője. Ha igaz, további áremelés nem várható, de vélhetően a sertésből készült hústermékekbe tovább gyűrűzik az eddigi emelkedés – mondja. A kereskedőtől félsertést vesznek, erre kapják az árajánlatot, amelyet a különböző termékek között arányosan osztanak el, hiszen irreálisnak tartják a csontos és csont nélküli hús egyforma áron való árusítását.

Nem ússzuk meg

A költségnövekedésnek eddig csak a töredéke érkezett meg a fogyasztókhoz.

Jellemző, hogy a gépsonka kilója kilenc hónap alatt csak 5 százalékkal tudott drágulni, 2260 forintról 2380 forintra.

Az idén eddig 44 százalékkal drágult a legfontosabb költségtényező, az alapanyag, tehát benne van a pakliban, hogy még 20-30 százalékkal emelkedik ezután a húsok, illetve húskészítmények ára.

Hogy mennyi idő alatt jelenik meg a fogyasztói árakban mindaz, ami az önköltségi oldalon végbement, az már bonyolultabb kérdés, de az előrejelzések szerint egy-két évre biztos be kell rendezkedni a magasabb húsárakra – mondják a szakértők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!