építőipar

2019.11.10. 14:30

Digitalizálással hatékony lehet a magyar építőipar

Félmilliárdos befektetést kap az építőipar digitalizációját segítő hazai mobilalkalmazás.

Az építkezéseken használatos, minőség-ellen­őrzést és tervrajzkezelést segítő magyar mobilapplikáció, a BauApp fejlesztője félmilliárd forintos kockázat tőkebefektetést kapott az MKB Pénzügyi Csoport tagjától, a Solus Capitaltól. A befektetést termékfejlesztésre fordítják, így a piacon elérhető legversenyképesebb, az építőipar digitalizációját célzó terméket tudják ebből az összegből megvalósítani. A BauApp V5 verzióját ősszel mutatják be, melyben a generálkivitelezők mellett azok alvállalkozóit is bevonják az ellenőrzésbe.

Fejlesztés nélkül nem megy

„Tanulmányok sora szól arról, hogy azok az építőipari vállalatok, amelyek az elkövetkezendő 5 évben nem digitalizálják folyamataikat, csődbe mennek” – magyarázza Dálnoki Ádám, a BauApp alapítója. „Erre a kihívásra szállít a BauApp megoldást, és az elmúlt egy évben elértük, hogy a hazai magas­építő cégek jelentős részét, mint amilyen a Futureal-csoport, a DVM Group, Metrodom, WHB, Magyar Építő, KÉSZ Holding, Fejér-B.Á.L. vagy az Indotek csoport, ügyfeleink között tudjuk. Ezzel a BauApp lett a legnépszerűbb hazai építőipari alkalmazás. VIP ügyfeleinket a tervezés folyamatába is bevonjuk, velük együtt határozzuk meg, milyen funkciókat kell az új verziókba fejlesztenünk ahhoz, hogy még inkább segíteni tudjuk őket.”

Költséghatékonyabban

Az építkezésen dolgozók munkaidejük 30 százalékát nem töltik el hatékonyan. A Construction Industry ­Institute szerint minden kivitelezés munkadíjának 25 százaléka a helyszínen megtakarítható lenne. Nyugat-Európában és az USA-ban kisebb létszámmal képesek kivitelezni az építkezési beruházásokat, mint hazánkban. Ugyanakkor az ott alkalmazott szoftvermegoldások és folyamatok nem alkalmazhatóak egy az egyben a magyar építőiparban.

Ezt ismerte fel a BauApp, mely a pénz- és időgyilkos folyamatok kezelésére ad az építőiparban választ. Termékei a Mobilengine mobilfejlesztői platformjára épülnek. A Miskolcról indult Mobilengine 4 éve kapott 740 millió forintos tőkebefektetést, azóta Bostonban és Londonban is működik képviseletük. Nemzetközi építőipari referenciájuk hamarabb lett, erre alapozva alkották meg a BauApp dobozos termékeit. A Mobilengine amerikai és angol építőipari referenciái között megtalálható a McGEE és a Suffolk Construction építőipari nagyvállalat, utóbbi az USA 20 legnagyobb építőipari vállalata között van. A BauAppot előfizetéses rendszerben értékesítik. Számítások szerint az egyes termékek 2-3 hónap alatt megtérülnek a felhasználók számára. Az alkalmazások árazása nem felhasználó, hanem építkezésiprojekt-alapú.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában