Internet hozzáférés

2019.09.03. 15:30

Műholdak ezrei kellenének

Az emberiség fele, mintegy 4 milliárd ember még nem tud hozzájutni a nethez.

Illusztráció

Forrás: AFP

A fejlődő országokban is terjed az internet, ha lassan is. Ám nagyon sokáig tartana még, ha a hagyományos módszerrel, kábelekkel, továbbítóállomások, oszlopok építésével teremtenék meg az összeköttetés lehetőségét. A megoldás az lehet, ha műholdak ezreit, szükség esetén akár tízezreit küldik földközeli pályára, és segítségükkel bolygónk bármely pontjáról kapcsolódhatunk a világhálóra, amin több vállalkozás már dolgozik is, írja a BBC.

A OneWeb februárban lőtte fel első hat műholdját a tervezett összesen 1900-ból. Elon Musk, a Tesla gyártója közel 12 000 műhold felbocsátását tervezi a maga hálózatához. Óriási szám, ha meggondoljuk, hogy jelenleg mintegy 2000 kereskedelmi hasznosítású mesterséges bolygó kering felettünk. Nem világos még, hogy lehet-e ezeket a hálózatokat költséghatékonyan működtetni, és nem fenyeget-e majd sok űrhulladék veszélye.

Gazdasági kényszer

Annyi azonban bizonyos, hogy az internet hozzáférhetősége alapvető változásokat hoz és hozhat a fejlődő országok gazdaságában.

Indiában például 8 százalékkal nőtt a mező- és a halgazdaság termelékenysége azokon a területeken, amelyeken a farmerek, a halászok mobilkészülékeik segítségével figyelemmel tudják kísérni az időjárás alakulását, nemkülönben az árakat. Indonéziában azok a nők vezette kis- és közepes vállalkozások, amelyeknek internet-hozzáférésük van, jó harmaddal részesülnek az ország kereskedelmében. Azok viszont, ahol nincs világháló, csak 18 százalékkal.

Az internet elterjedése mindenképpen segítheti a munkanélküliség csökkentését, hiszen hozzá lehet férni az ajánlatokhoz, illetve home office alapon lehet munkát vállalni a legkülönbözőbb ágazatokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!