V4 tanácskozás

2019.09.11. 17:30

Folyamatos az együttműködés

A visegrádi országok bizottságai Sárospatakon tanácskoztak.

Bánhegyi Gábor

A tanácskozáson

Forrás: ÉM

Az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága Sárospatakon tartotta a visegrádi országok európai ügyekkel foglalkozó bizottságainak találkozóját az Újbástya Rendezvénycentrumban.

Másodszor Patakon

Egyrészt ritka, hogy egy ilyen fajsúlyú találkozót nem valamely ország fővárosában tartják meg, az viszont még ritkább, hogy ugyanaz a vidéki helyszín többször is vendégül lássa a V4-országok képviselőit. Márpedig Sárospatak már másodszor adott helyet ennek a találkozónak.

– Lassan húsz éve folyamatos az együttműködés a visegrádi négyek parlamentjeinek Európai ügyek bizottságai között – mondja dr. Hörcsik Richárd, a zempléni térség országgyűlési képviselője. – A 2010-es évek elején javasoltam, hogy a mindenkori soros elnök vigye el ezt a találkozót a saját választókerületébe, így kerültünk már korábban is Sárospatakra. Ez az a város, amely szoros együttműködésben van mindhárom másik országgal, és a történelmünknek is számos közös pontja van. A sárospataki fürdőt számos szlovákiai polgár keresi fel, akik ezen alkalmak során a várossal és annak környékével is megismerkednek. Csehország is adott egy nagyszerű embert Sárospataknak még évszázadokkal ezelőtt Comenius személyében, akinek sárospataki munkássága még a mai napig érezteti hatását, hiszen nem kismértékben Comeniusnak köszönhetjük, hogy Sárospatak iskolavárossá vált. A lengyelekkel pedig az évszázadokon átnyúló közös kereskedelem köt össze bennünket. Egy ilyen vidéki helyszínnek való megjelenéssel pedig még jobban hitet tudunk tenni az Európai Unióban meglévő kohéziós politika mellett, hogy az unió számára a hátrányosabb helyzetben lévő régiók felzárkóztatása, a vidék fejlesztése kiemelt feladat. Sárospatak összeköti a V4-országokat a történelmével, megmutatja, a múlt ápolása a jelenben is fontos.

Közös fellépés

A tanácskozáson egyebek mellett megtárgyalták az EU 2020-ban kezdődő többéves költségvetését.

– A visegrádi országok számára egyáltalán nem mellékes, hogy az elkövetkező ciklusban milyen forrásokhoz jutunk hozzá – mondja dr. Hör­csik Richárd. – A korábbi Európai Bizottság gyakran kettős mércét alkalmazott, és a mostani bizottságtól azt reméljük, nem ez a politika folytatódik. A jelen állás szerint mintegy 20 százalékos forrásveszteséggel kell szembenéznünk, ami hatalmas probléma, amely ellen fel kell lépnünk. A visegrádi országok ereje abban rejlik, hogy ha közösen lépünk fel, annak van visszhangja. Minden lehetőséget meg kell ragadnunk ahhoz, hogy a V4 országai továbbra is a folyamatos fejlődés útján haladjanak, közösen érvényesítsék az érdekeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!