gigaberuházás

2019.06.16. 11:30

Konténerváros épül fel a kétezer munkásnak

Jövőre már kétezernél is többen dolgozhatnak a MOL tiszaújvárosi gigaberuházásán.

Szaniszló Bálint

Az építkezés helyszínén, Tiszaújvárosban

Fotó: Ádám János

Tiszaújvárosban, a MOL telephelye mellett már elkezdték építeni azt a lakókonténerekből álló ideiglenes lakóparkot, ahol a cég gigaberuházásához szükséges munkaerőt – vendégmunkásokat – szállásolnák majd el. A MOL Petrolkémia Zrt. mintegy 390 milliárd forintos óriásberuházásában a régió egyik legnagyobb vegyi üzeme épül meg, amivel a MOL műanyag­alapanyag-gyártó nagyhatalommá válik, Közép-Kelet-Európa egyetlen integrált poliolgyártója lesz.

Kibújt a földből

Megtudtuk, a konténervárosban egyszerre körülbelül 2000 ember elszállásolására lesz lehetőség, minden, a napi életvitelhez szükséges szolgáltatást biztosítanak, és az elvárásoknak megfelelő kényelmet kínálnak majd a dolgozóknak. Rekreációs részleget, közösségi területet, valamint mosodai szolgáltatást, takarítást és biztonsági őrzést említettek.

 

A tervek szerint a munkások étkeztetését a helyben kialakított kantinokban, helyi szolgáltatók bevonásával oldják meg. Lesz orvosi szoba, ahol alapszintű ellátást is nyújtanak majd a munkavállalóknak, közlekedésüket pedig külön buszjáratokkal oldják meg.

Ellenőrzötten

A külföldiek általi magyar­or­­szági munkavállalásról a me­gyei közgyűlés legutóbbi ülésén – egy képviselői kér­dés nyomán – szó esett. Lórántné Orosz Edit, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője elmondta, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal és a kormányhivatalok foglalkoztatási főosztálya végzi az ezzel kapcsolatos feladatokat.

„Minden esetben tudni lehet, hogy mennyi külföldi állampolgár és hol, milyen munkakörben dolgozik az országban. Amennyiben az Európai Unión kívülről, azaz harmadik országból érkezik a munkavállaló, akkor a két hivatal lényegében egy eljárásban foglalkozik a tartózkodás és a munkavállalás engedélyezésével. Azt is vizsgálják, hogy az adott szakmára, munkakörre van-e hazai munkaerő. Számos olyan eset van, amikor e miatt nem járulnak hozzá a külföldi munkaerő foglalkoztatásához” – mondta.

Hozzátette, hogy a hazai hiányszakmák üres munkahelyeinek betöltésére – és ez főleg a szomszédos Szerbia és Ukrajna esetében gyakorlat – munkaerőpiaci vizsgálat nélkül is érkezhet külföldi munkaerő az országba. Minden évben márciusban közlik azoknak a szakmáknak a listáját, amelyre ez a szabadság érvényes.

„Jövőre számítunk arra, hogy a MOL tiszaújvárosi nagyberuházása kapcsán nagyobb számban fognak megjelenni a megyében külföldi munkavállalók” – magyarázta a foglakoztatási szakember. – „A beruházás fővállalkozójával és a már ismert alvállalkozókkal mind mi, mind a bevándorlási hivatal folyamatosan kapcsolatban vagyunk annak érdekében, hogy gördülékenyen menjen az engedélyezés. Fontos, hogy sem a fővállalkozó, sem az eddig ismert alvállalkozók nem zárkóztak el az elől, hogy magyar munkaerőt alkalmazzanak. Amennyiben tudjuk biztosítani a megfelelő hazai munkaerőt, szívesen foglalkoztatják őket. Számításaink szerint a jövő év közepére várható a nagyobb munkaerő-felvétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában