borászat

2019.06.07. 10:30

Kilencszáz gazdával szerződnek idén

A tolcsvai Grand Tokaj Zrt. már értesítette a gazdákat a szőlőfelvásárlási szándékról.

Bánhegyi Gábor

Goreczky Gergely

Forrás: ÉM

Csütörtökön írtunk arról, hogy a tavalyi átlagon felüli szőlőtermés miatt hatalmas borkészletek halmozódtak fel Európában, emiatt az Agrárminisztérium idén EU-s forrásból kompenzálja azokat a gazdákat, akik vállalják a zöldszüretet.

Fejenként három hektárról

Megkérdeztük Goreczky Gergelyt, a tolcsvai székhelyű Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatóját, hogy mint a térség legnagyobb szőlőfelvásárlóját, miként érinti ez a céget?

– Termelőként nem érint minket, bár nekünk is vannak saját művelésű szőlőterületeink. Felvásárlóként a velünk kapcsolatban álló szőlőtermelőket viszont minden bizonnyal – mondja Goreczky Gergely. – Tavaly 96 ezer mázsa szőlőt vásároltunk fel, pedig átlagban 60-70 ezer mázsát szoktunk. A gazdákat idén már kiértesítettük, hogy kikkel kívánunk szerződést kötni. Nagyjából 900 termelővel fogunk szerződni, ami ugyan egy kicsit kevesebb a tavalyinál, de 50 ezer mázsa szőlőt biztosan megveszünk, és így is messze a Grand Tokaj lesz a legnagyobb felvásárló. Az objektív szűrő az volt a kiválasztásnál, hogy az adott termelő 2017-ben és 2018-ban is maradéktalanul teljesítette a korábbi szerződéseiben foglaltakat. Hogy minél több kistermelőnek biztosítsunk felvásárlási lehetőséget, fejenként legfeljebb három hektárról adhatnak be a gazdák szőlőt. A szőlő árát a nehezebb borpiaci körülmények ellenére sem csökkentjük, sőt a késői szüretet és ha lesz, az aszúszem felvásárlást ösztönözzük. Hektáronként akár 3 mázsa aszúszemet is tudunk majd venni partnereinktől. Ennek tükrében már mindenki dönthetett arról, szerződik-e velünk, illetve az idén kimaradt területekkel pedig eldönthetik, hogy jelentkeznek-e a zöldszüretre, vagy más módon dolgozzák fel vagy adják el a termésüket. Azt is kimondtuk, hogy aki az idén a zöldszüretet választja eddigi szerződésével, az jövőre természetesen maradhat a partnerünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!