Helyi gazdaság

2016.07.07. 11:25

Környezetvédelmi szervezetek: az unió legszennyezőbb szénerőművei közé tartozik a Mátrai Erőmű

Budapest - A Mátrai Erőmű évi 6,4 millió tonna széndioxid-kibocsátással a 27. helyen szerepel a Európai Unió legszennyezőbb széntüzelésű erőműveinek listáján, amelyet négy környezetvédelmi szervezet készített.

Budapest - A Mátrai Erőmű évi 6,4 millió tonna széndioxid-kibocsátással a 27. helyen szerepel a Európai Unió legszennyezőbb széntüzelésű erőműveinek listáján, amelyet négy környezetvédelmi szervezet készített.

Az elemzés rámutatott, hogy a 2015-ös adatok alapján az EU széndioxid-kibocsátásának feléért, mintegy 367 millió tonna szén-dioxidért a harminc legszennyezőbb erőmű a felelős. A "Dirty 30" elnevezésű listán szereplő erőművek közül 19 létesítmény mindössze három országból - az Egyesült Királyságból, Németországból és Lengyelországból - származik.

A legszennyezőbb címet a lengyel Belchatów lignit erőmű kapta, amely 37,1 millió tonna szén-dioxidot bocsátott ki tavaly. A következő öt helyet német lignit erőművek foglalják el 32,1 millió tonnás kibocsátástól 18,1 millió tonnáig. A magyarországi Mátrai Erőmű 6,4 millió tonna kibocsátással a 27. helyen szerepel.

A jelentés szerint a legszennyezőbb erőművek kibocsátása mindössze egy százalékot csökkent 2014 óta, a britek kibocsátása ugyan jelentősen mérséklődött, Németországé nem változott, Spanyolországban és Hollandiában azonban több szén-dioxidot bocsátottak ki, mint egy évvel korábban.

A szervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy a klímaváltozás legveszélyesebb hatásainak elkerülése érdekében az eddigi átlagnál háromszor gyorsabban kellene csökkenteni a szénből eredő széndioxid-kibocsátás mértékét. Végső soron pedig a 2015-ös párizsi klímaegyezménynek megfelelően minden szén- és egyéb fosszilis energiafelhasználáson alapuló erőmű megszűnésére lesz szükség - jegyezték meg.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) európai irodája a Health and Environment Alliance (HEAL), a Climate Action Network (CAN) Europe, és a Sandbag közösen kiadott jelentése szerint 2015 végén 280 szénerőmű működött az Európai Unióban, amelyek az EU áramszükségletének csupán 24 százalékát fedezték. Az erőművek mintegy 755 millió tonna szén-dioxidot bocsátottak ki 2014-ben, az unió által kibocsátott üvegház hatású gázok 18 százalékát.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!