Helyi gazdaság

2016.07.18. 20:22

Brexit - Londoni elemzők: sokk vár a brit gazdaságra

London, 2016. július 18., hétfő (MTI) - Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint komoly Brexit-sokk éri elsősorban jövőre a brit gazdaságot, és emiatt hosszabb távon a munkanélküliség is várhatóan jelentősen emelkedik.

London, 2016. július 18., hétfő (MTI) - Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint komoly Brexit-sokk éri elsősorban jövőre a brit gazdaságot, és emiatt hosszabb távon a munkanélküliség is várhatóan jelentősen emelkedik.

Az EY - korábbi teljes nevén Ernst & Young - könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég ITEM Club nevű londoni gazdasági kutatóintézetének hétfőn ismertetett átfogó nyári prognózisa szerint a brit EU-tagságról rendezett júniusi népszavazás, amelyen a választók többsége a kilépésre szavazott, súlyos bizalmi eróziós hatást gyakorol majd a fogyasztási kiadásokra, és ezt csak részben ellensúlyozza a font gyengülésének külső versenyképesség-javító hatása.

A ház ennek alapján az idénre általa várt 1,9 százalékos növekedés után 2017-ben alig 0,4 százalékos, és 2018-ban is csak 1,4 százalékos GDP-bővülést vár a brit gazdaságban. Előző, áprilisban összeállított előrejelzésében az ITEM Club még 2,6 százalékos növekedést valószínűsített jövőre.

Felülvizsgált hétfői előrejelzésében a cég azt jósolja, hogy a munkanélküliség 2019-re 7,1 százalékig emelkedik a jelenlegi 5 százalékról.

Az ITEM Club közgazdászai szerint a piacok ugyan stabilizálódtak az első sokk után, de a fontárfolyamra nehezedő nyomás várhatóan tartós marad. Ennek alapján a ház azzal számol, hogy a font az idei utolsó negyedévben átlagosan 15 százalékkal lesz gyengébb, mint a tavalyi azonos időszakban.

Az 1992-ben szerzett tapasztalatok alapján - amikor a font a spekulációs nyomás hatására kiesett az akkori európai átváltási mechanizmusból (ERM) - a reálgazdaság gyengesége várhatóan kordában tartja a font árfolyamveszteségéből eredő inflációs nyomást, és ebben a környezetben a Bank of England - a brit jegybank - valószínűleg zéróra csökkenti alapkamatát az év végéig - áll az ITEM Club hétfői előrejelzésében.

Ugyanezt más nagy londoni házak is jósolják, sőt a citybeli elemzői közösségben csaknem konszenzusos volt az a várakozás, hogy a Bank of England monetáris tanácsa már múlt csütörtöki - a népszavazás óta első - kamatdöntő ülésén hozzákezd a monetáris enyhítéshez.

A jegybank monetáris testülete azonban egyelőre a több mint hét éve érvényes 0,50 százalékos történelmi mélyponton hagyta alapkamatát, de egyenes utalást tett arra, hogy augusztusban lehetséges a monetáris politika további enyhítése. A brit jegybank nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddig kihelyezett 375 milliárd fontos (140 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem.

A Bank of England 2009 márciusa óta tartja érvényben a 0,50 százalékos alapkamatot. Ez mélységi rekord, a BoE alapítása - 1694 - és a 0,50 százalékos alapkamaton véget ért legutóbbi enyhítési ciklus közötti több mint három évszázadban ugyanis soha nem csökkent 2 százalék alá az irányadó brit jegybanki kamat.

Mark Carney, a Bank of England kormányzója nem sokkal a népszavazás után kijelentette, hogy még a nyáron monetáris enyhítésre lehet szükség a reálgazdaságban mutatkozó "poszttraumatikus stressz-tünetegyüttes" miatt.

A Bank of England monetáris tanácsa azonban a múlt csütörtöki döntéshez fűzött elemzésében úgy fogalmazott, hogy egyelőre a népszavazási eredmény által a keresletre, a kínálatra és a fontárfolyamra gyakorolt hatás előzetes értékelését végezte el, és a tanács legtöbb tagja a monetáris politika augusztusi enyhítésével számol.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!