Helyi gazdaság

2016.07.28. 19:11

A V4-ek közül Szlovákia költ a legtöbbet egészségügyre, de ott a legalacsonyabb a várható élettartam

Pozsony - Bár a visegrádi négyek (V4) országai közül Szlovákia fordítja egészségügyi kiadásokra hazai össztermékének (GDP) legnagyobb hányadát, a lakosság várható élettartama ott a legalacsonyabb - derült ki a szlovákiai egészségügyi minisztérium elemzéséből.

Pozsony - Bár a visegrádi négyek (V4) országai közül Szlovákia fordítja egészségügyi kiadásokra hazai össztermékének (GDP) legnagyobb hányadát, a lakosság várható élettartama ott a legalacsonyabb - derült ki a szlovákiai egészségügyi minisztérium elemzéséből.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adataira hivatkozó, a TASR hírügynökség által ismertetett elemzés szerint Szlovákiában az egészségügyre fordított közkiadások 2013-ban az ország GDP-jének 5,6 százalékát tették ki, ami magasabb volt, mint a másik három visegrádi országban, ennek ellenére a Szlovákiában élő nőknek öt, a férfiaknak hat hónappal volt rövidebb a várható élettartamuk Magyarország, Csehország és Lengyelország átlagához képest. Ez utóbbi három országban Szlovákiához képest átlagosan 15 százalékkal alacsonyabb volt azoknak a haláleseteknek az aránya is, amelyek az egészségügyi ellátás következtében elkerülhetőek lettek volna.

Az elemzés szerint a fennálló aránytalanság egyik elsődleges oka az egészségügyre fordított közkiadások alacsony hatékonysága. "Amennyiben a források felhasználásának hatékonysága elérné az OECD átlagát, a várható élettartam három hónappal növekedne Szlovákiában, ahol a jelenlegi várható élettartamot a forrásfelhasználás hatékonyságának növelésével, 8 százalékkal alacsonyabb kiadások mellett is fenn lehetne tartani" - állapítják meg az elemzés készítői.

Meglátásuk szerint Szlovákiában leginkább a gyógyszerek és a speciális egészségügyi berendezések beszerzésekor, illetve a radiodiagnosztikai és laboratóriumi vizsgálatok terén lehetne hatékonyabbá tenni az egészségügyre fordított közkiadások felhasználását. Rámutatnak: az egyik legnagyobb gondot a gyógyszerhasználat jelenti, nagyon magas a felírt gyógyszerek mennyisége, az egyes készítmények ár-érték szerinti hatékonysága pedig alacsony. A vizsgált országok közül Szlovákiát Csehországhoz hasonlítva megállapítják: ha sikerülne lecsökkenteni a szlovákiaiak gyógyszerfogyasztását a csehek szintjére, csupán ez évi 60 millió eurós (mintegy 18,8 milliárd forint) megtakarítást hozna magával.

Szlovákiában az elmúlt néhány évben az egészségügyre fordított közkiadások gyorsabb ütemben emelkedtek, mint a közkiadások általában. A tavalyi évben csak az egészségbiztosítók által az egészségügyi szolgáltatóknak kifizetett összeg 4,2 milliárd eurót tett ki.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!