Helyi gazdaság

2016.02.16. 17:27

ORÖ - Ideiglenesen Lakatos István látja el az elnöki feladatokat

Budapest - Lakatos István látja el ideiglenesen az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöki feladatait, miután Hegedüs István lemondott a szervezet vezetéséről.

Budapest - Lakatos István látja el ideiglenesen az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöki feladatait, miután Hegedüs István lemondott a szervezet vezetéséről.

Hegedüs István keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte: kijelölte Lakatos István elnökhelyettest (Lungo Drom) az elnöki tisztség ideiglenes ellátására.

A szervezet eddigi elnöke azt mondta, hogy közjegyző előtt aláírta a lemondó nyilatkozatát, így keddtől nem ő az ORÖ elnöke.

Körülbelül fél éve megszületett már benne az elhatározás, hogy a botrányok miatt nem szeretné az elnöki feladatokat ellátni, de képviselőtársai eddig mindig erőt adtak ahhoz, hogy folytassa a munkát - fogalmazott.

Hegedüs István szerint az ORÖ-nek soha nem volt olyan lehetősége a roma integráció felgyorsítására, mint amilyet 2013-ban a kormánnyal kötött keretmegállapodás révén megkapott. Soha nem gondolta volna, hogy ez a hatalmas lehetőség esetleg az ORÖ végét fogja jelenteni - tette hozzá.

Hangsúlyozta: csak azért mondott le, mert bízik abban, hogy lesz egy olyan elnök, aki képes a szervezetet feléleszteni és befolyása révén konszolidálják az országos önkormányzatot. Képviselőként segíteni fogja ebben a törekvésében az új elnököt - mondta Hegedüs István.

Buri Edina, akit az ORÖ január 18-ai, vitatott módon megtartott közgyűlésén felmentettek hivatalvezetői tisztségéből, azt közölte: hétfőn közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonya. Ennek elsődleges oka az az információ, hogy az ORÖ első negyedéves normatív támogatását azért nem utalták át, mert a szervezet hivatalvezetői tisztségének ellátásával kapcsolatban jogvita áll fenn - mondta, hozzátéve, hogy nem akar az ORÖ működésének az útjában állni. Megjegyezte, ettől függetlenül továbbra is jogsértőnek tartja a felmentéséről hozott döntést.

Vajda László (Lungo Drom) az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adott tájékoztatásra hivatkozva beszámolt arról, hogy a tárca újabb 11 ügyben indított eljárást a Híd a munka világába programmal kapcsolatban, ezzel együtt összesen csaknem negyven indulhatott már. Közölte, a tárca ellenőrzési jegyzőkönyve szerint az ORÖ és a feladatokkal megbízott vállalkozások között összefonódások mutathatók ki. Ez az egyik szabálytalansági eljárás tárgya.

Pongó Ignác (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma - MCF), a szervezet pénzügyi bizottságának elnöke, aki szintén bejelentette lemondását, közölte: az ORÖ eddig 140 millió forintot fizetett vissza szabálytalanul felhasznált pénzek miatt. A 11 újabb ügy nettó 400 millió forint értéket képvisel.

"A pénzeket nem a magyarországi cigányok, és nem az ORÖ képviselői tüntették el" - fogalmazott, hozzátéve, hogy feljelentést tesznek az ügyben.

Pongó Ignác elmondta, hogy Lakatos Istvánnak rövid időn belül össze kell hívnia a közgyűlést, és ott elnököt kell választani.

Az Emminek a sajtótájékoztatón közreadott, a szabálytalansági eljárásról szóló tájékoztatóiban egyebek mellett az olvasható: az ORÖ által a projektben foglalkoztatottaknak nyújtott, személyi jellegű juttatások összegei túlzóak, és a pályázók kiválasztásánál nem teljesült az összeférhetetlenség biztosítása.

Hegedüs István lemondó nyilatkozata a romnet.hu oldalon kedden jelent meg. Ebben azt írta, hogy az ORÖ a személyes politikai harcok martalékává vált, és "ezért egyetlen ember, a Fidesz országgyűlési képviselője, Orbán Viktor kormányfő megbízottja, Farkas Flórián a felelős. A miniszterelnöki biztos a felelős azért az anyagi és erkölcsi károkozásért, a bűncselekménygyanúkkal járó szégyenbélyegért is, amelyek beárnyékolják az önkormányzat tevékenységét" - fogalmazott.

Kifejtette: a teljes társadalom és a magyarországi cigányság érdekeit szem előtt tartva többször felhívta a társadalom, a kormány és a politikai elit figyelmét a romák valós társadalmi integrációjának egyetlen, és legfőbb akadályára, de - mint hozzátette - szavai "nem találtak megértő fülekre".

Az ügy előzménye, hogy az ORÖ elnöke január 18-án kórházba került, az aznapra összehívott rendkívüli közgyűlésen Buri Edina azt közölte, hogy az ülés elmarad Hegedüs István akadályoztatása miatt. Az ülést azonban vitatott módon 27 képviselő megtartotta és új, megbízott elnököt - Balogh Jánost (MCF) - állított a szervezet élére. A zárt ülésén megvonták a bizalmat Hegedüs Istvántól és azonnali hatállyal felmentették Buri Edinát a tisztségéből. Megbízott hivatalvezetőnek Csala Elvirát választották.

A többség akkor úgy döntött, hogy haladéktalanul keresetet nyújtanak be Hegedüs Istvánnal szemben elnöki tisztsége megszüntetésére, és egyidejűleg kérik felfüggesztését a tisztségéből. A fővárosi kormányhivatal január 26-án azt közölte: amíg bíróság nem szünteti meg tisztségét, Hegedüs István látja el az ORÖ elnöki feladatait.

Hegedűs Istvánt (Lungo Drom) 2014. október 31-én választották az ORÖ elnökévé Farkas Flórián, az ORÖ korábbi elnökének javaslatára.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!