Helyi gazdaság

2016.02.16. 17:23

Illegális bevándorlás - Több beléptető pontot is létrehozhatnak az osztrák határon

Bécs - A Spielfeldnél kiépített beléptetési rendszer más ausztriai határátkelőknél is alkalmazható, az előkészületek tervezési fázisban vannak - jelentette ki kedden délelőtt az osztrák belügyminiszter, miután egyeztetett Tirol, valamint az olaszországi Dél-Tirol és Trento vezetőjével Ausztria déli határának védelméről.

Bécs - A Spielfeldnél kiépített beléptetési rendszer más ausztriai határátkelőknél is alkalmazható, az előkészületek tervezési fázisban vannak - jelentette ki kedden délelőtt az osztrák belügyminiszter, miután egyeztetett Tirol, valamint az olaszországi Dél-Tirol és Trento vezetőjével Ausztria déli határának védelméről.

Johanna Mikl-Leitner egyelőre nem közölte, hol épülhetnek még beléptető pontok a határon. Kijelentette ugyanakkor, hogy szükség van rájuk, s akár további kerítések is épülhetnek.

Az osztrák kormány azzal számol, hogy ha maximálják, hogy naponta hányan léphetnek be, akkor a menekültek útvonala várhatóan az olasz-osztrák határszakasz felé tolódik el.

Hans Peter Doskozil védelmi miniszter ezt megelőzően ismertetett tervei szerint a tiroli Brenner-hágónál alakítana ki a stájerországihoz hasonló határirányítási rendszert.

A múlt héten heves vitát váltott ki, hogy Ausztria az Olaszországhoz tartozó Dél-Tirollal közös határszakaszához is határirányítási rendszert kiépítését tervezi. Dél-Tirol tartományi főnöke, Arno Kompatscher arról beszélt, hogy sok éve Tirol európai szinten történő újraegyesítéséért dolgoznak, ám most az egészet meghiúsíthatja a menekülthelyzet.

Tirol, az olaszországi Dél-Tirol és Trento vezetője hétfőn arról állapodott meg, hogy "időszakos jelleggel" támogatják a tiroli Brenner-hágónál tervezett határellenőrzést. Egyúttal kérték a római és a bécsi kormányt, hogy járjon közben Brüsszelben, hogy Ausztria és Olaszország ne maradjon magára a menekülthelyzet kezelésében.

A belügyminiszter szerint a Brenner-hágóhoz tervezett beléptető rendszer még a tervezési fázisban van, ennek üteme a menekültek útvonalának esetleges változásától függ. Elmondta: a szakértők minden határátkelési lehetőséget alaposan megterveznek. Mikl-Leitner szerint a tiroli határnál "különösen fokozott együttműködésre lesz majd szükség".

Az osztrák kancellár a keddi kormányülést követően kijelentette: azzal számol, hogy már tavasszal Ausztria déli részén lévő határszakasz több pontján is végezhetnek ellenőrzést.

"Ez nem egyszerű feladat, de szükséges" - mondta Werner Faymann. A szociáldemokrata politikus becslése szerint áprilisban, illetve májusban több menekült fog érkezni.

Reinhold Mitterlehner alkancellár úgy vélte: Ausztriában életbe lépett a B-terv, mivel az A-terv, vagyis az unió külső határainak védelme nem valósult meg.

Az alkancellár szerint a tiroli Brenner-hágónál vagy a karintiai Arnoldsteinnél is szükség van határirányítási rendszerre. A néppárti politikus szerint "egyértelmű jelet kell küldeni", hogy a szívélyes fogadtatás politikája a múlté, Ausztria befogadóképessége határára ért.

Gräf Szilvia - MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!