Helyi gazdaság

2015.12.01. 19:57

Lízingszövetség: a forintosítással az autóhitelekből is eltűnik az árfolyamkockázat

Budapest - A deviza alapú lakossági autófinanszírozási szerződéseket december 1-jén forintosítják a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai, ez erről szóló tájékoztató levelet pedig december 15-én postázzák az érintett ügyfeleknek, a forintosítással eltűnik a szerződésekből az árfolyamkockázat - közölte a Magyar Lízingszövetség az MTI-vel, kedden.

Budapest - A deviza alapú lakossági autófinanszírozási szerződéseket december 1-jén forintosítják a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai, ez erről szóló tájékoztató levelet pedig december 15-én postázzák az érintett ügyfeleknek, a forintosítással eltűnik a szerződésekből az árfolyamkockázat - közölte a Magyar Lízingszövetség az MTI-vel, kedden.

A Magyar Lízingszövetség közleményében kiemelik: a forintosítással a törlesztőrészlet az adósok többségénél 10-15 százalékkal csökkenhet. A forintosítás után várhatóan kevesebb lesz a problémás hitel és tartós, kiszámítható emelkedés várható a járműfinanszírozásban - tették hozzá.

Emlékeztetnek arra: a svájci frank alapú szerződések esetében 256,47 forintos árfolyamon, az euró alapú szerződéseknél pedig 308,97 forintos árfolyamon történik a forintosítás. Az érintett ügyfeleknek a pénzügyi intézmények - köztük a lízingcégek - december 15-én postázzák ki a forintosítás minden részletére kiterjedő tájékoztatót, a levélben többek között szerepelni fog a teljes forintosított tartozás, a havi törlesztőrészlet mértéke és az eredeti szerződés pontjait érintő összes változás.

A tájékoztató alapján valamennyi adós felelősségteljesen dönthet arról, hogy élni kíván-e a forintosítással - mondta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára az MTI megkeresésére. A főtitkár kiemelte: akik a piacinál kedvezőbb árfolyamon történő forintosítással kívánnak élni, nem kell semmit tenniük, a pénzügyi intézmények, így a lízingcégek automatikusan forintosítják a finanszírozási szerződéseiket. Lévai Gábor rámutatott: a vállalati deviza alapú autófinanszírozási szerződéseket a lépés nem érinti.

Hozzátette: kulcsfontosságú az ügyfelek szempontjából, hogy a forintosítással az autófinanszírozási szerződésekből eltűnik az árfolyamkockázat, a kamatkockázat azonban továbbra is fennáll, ami azt jelenti, hogy a kamatok jövőbeni változása a törlesztőrészletekre is hatással lehet.

Az adósoknak lehetőségük van arra is, hogy ne kérjék a forintosítást, ezt azonban a tájékoztató levél kézhezvételétől számított 30 napon belül jelezniük kell a finanszírozó cég felé - fogalmazott Lévai Gábor. Hozzáfűzte: ha egy ügyfél nem él a forintosítás lehetőségével, akkor a finanszírozási szerződését a tartozás egyösszegű kifizetése mellett díj- és költségmentesen felmondhatja.

A szakember közölte azt is, hogy a forintosítással párhuzamosan az úgynevezett "bullet hiteleket" annuitásossá alakítják át. "A bullet hitelek azok a konstrukciók, amelyek esetében az ügyfelek fix havi törlesztést fizettek, ám az árfolyamváltozásból adódó többlet miatt a futamidő automatikusan meghosszabbodott, és a futamidő végi törlesztőrészletek magasabbak lettek" - magyarázta Lévai Gábor. Hozzáfűzte: az annuitásossá alakított hiteleket a futamidő végéig egyenletes törlesztőrészletettel kell visszafizetni.

Lévai Gábor rámutatott: bár a szerződések többségénél a törlesztőrészletek csökkenni fognak, a késedelmes és fix havi törlesztésű hiteleknél elképzelhető, hogy emelkedik a törlesztőrészlet. "Abban az esetben, ha az újrakalkulált törlesztőrészlet 15 százaléknál magasabb havi törlesztés emelkedést eredményezne, akkor meghosszabbítható a futamidő. Ha pedig a hosszabbítás eredményeként 12 évnél hosszabb lesz a lejárat, akkor 15 százaléknál magasabb is lehet a havi törlesztőrészlet, de a 25 százalékos emelkedést nem haladhatja meg ebben az esetben sem" - közölte Lévai Gábor. A főtitkár azt is elmondta, hogy a forintosítás a már követeléskezelőhöz került szerződésekre is vonatkozik.

A lakossági autófinanszírozási szerződések forintosítása a Magyar Lízingszövetség tagvállalatainál összesen 180-200 ezer szerződést érint, és a forintosításból eredő extra kiadás 30-40 milliárd forint lehet. A lízingszövetség tagvállalatai a forintosításra felkészültek, a lépés operatív lebonyolítására, a törvényi határidők pontos betartására, és az ügyfelek teljeskörű tájékoztatására koncentrálnak a következő hónapokban.

A Magyar Lízingszövetség szerint a tagvállalatok a forintosítástól rövid távon nem várnak komolyabb változást, ám középtávon ez a lépés mindenképpen hozzájárulhat a lakossági autófinanszírozás fejlődéséhez, emellett a lízingcégek portfóliója is kedvező irányba változhat, mivel kevesebb lehet a problémás hitel. A Magyar Lízingszövetség arra számít, hogy a lakossági autófinanszírozási piacon a következő években egyenletes, tartós növekedés alakulhat ki.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában