Helyi gazdaság

2015.09.17. 16:47

Az ÁSZ szabálytalanságokat talált több nemzetiségi önkormányzat gazdálkodásában

Budapest, 2015. szeptember 17., csütörtök (MTI) - Szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a görög, az örmény, az ukrán és a roma országos nemzetiségi önkormányzat gazdálkodásában; vezetőiknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Budapest, 2015. szeptember 17., csütörtök (MTI) - Szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a görög, az örmény, az ukrán és a roma országos nemzetiségi önkormányzat gazdálkodásában; vezetőiknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Az ÁSZ a négy önkormányzat 2010 és 2014 első féléve közötti belső kontrollrendszerét, pénzügyi és vagyongazdálkodását értékelte annak az átfogó vizsgálatnak a részeként, amely mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzatra kiterjed.

Megállapítása szerint az Országos Roma Önkormányzat pénzügyi és vagyongazdálkodása, valamint a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése csak részben felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

A számvevőszék hiányosságokat állapított meg az államháztartás alrendszeréből kapott támogatások felhasználásában és elszámolásában, valamint az önkormányzat által nyújtott támogatások pályáztatása, elszámoltatása, felhasználásának ellenőrzése terén is.

A működési támogatásokról, illetve azok felhasználásáról nem vezettek a jogszabályi előírások szerinti elkülönített nyilvántartást. A működési támogatás 2011-2012. évi felhasználásáról nem készítettek jogszabály szerinti beszámolót, míg a 2013. évi felhasználást nem az előírt tartalommal mutatták be - áll a jelentésben.

A jogszabály értelmében a másik három önkormányzatnak is intézkedési tervet kell készítenie.

A Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata ellenőrzése során egyebek mellett azt állapították meg, hogy a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése összességében nem volt megfelelő, a nemzetiségi önkormányzat pénzügyi és vagyongazdálkodása pedig részben felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

Az Országos Örmény Önkormányzat vizsgálatáról azt írták: pénzügyi gazdálkodása részben, vagyongazdálkodása pedig nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése összességében nem volt szabályszerű.

Az Ukrán Országos Önkormányzat ellenőrzése során azt állapították meg, hogy pénzügyi és vagyongazdálkodása részben felelt meg a jogszabályi előírásoknak, míg a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése összességében nem volt szabályszerű.

Az ÁSZ egy héttel korábban, szeptember 10-én tette közzé a szlovén, a horvát, a szerb és a szlovák országos nemzetiségi önkormányzat gazdálkodásának ellenőrzéséről készített jelentését; ezeknél a vizsgálatok során kisebb szabálytalanságokat találtak.

Domokos László, az ÁSZ elnöke akkor azt mondta, hogy a 13 országos nemzetiségi önkormányzat gazdálkodását az elmúlt 25 évben önálló témaként egyetlen szervezet sem ellenőrizte, ez tette indokolttá 2013-ban az ellenőrzéseik megindítását.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!