Helyi gazdaság

2015.07.24. 19:50

Görög adósság - Londoni elemzők: nincs nyoma a görög válságnak a magyar és a térségi gazdaságok növekedésén

London, 2015. július 24., péntek (MTI) - Londoni pénzügyi elemzők szerint az eddig ismert aktivitási adatokból arra lehet következtetni, hogy Magyarország és a szélesebb közép-európai térség gazdaságai valószínűleg komolyabb növekedési járványhatás nélkül átvészelték a görög adósságválság legutóbbi fellángolását.

London, 2015. július 24., péntek (MTI) - Londoni pénzügyi elemzők szerint az eddig ismert aktivitási adatokból arra lehet következtetni, hogy Magyarország és a szélesebb közép-európai térség gazdaságai valószínűleg komolyabb növekedési járványhatás nélkül átvészelték a görög adósságválság legutóbbi fellángolását.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőstábja pénteken ismertetett havi helyzetértékelésében közölte: az általa alkalmazott aktivitás- és növekedéskövető számítási modell (GDP-tracker) azt valószínűsíti, hogy a magyar hazai össztermék a második negyedévben 3 százalék körüli ütemben növekedhetett éves összevetésben.

Jóllehet ez elmarad az első negyedévi éves ütemtől, de továbbra is robusztus növekedési lendületet jelent - hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.

A ház szerint úgy tűnik, hogy a kormány is nyújt növekedési támogatást a magyar gazdaságnak a költségvetési politika lazításával; legalábbis erre utalhat a korábbiaknál jóval magasabb júniusi államháztartási hiány.

A cég londoni elemzői szerint jóllehet egyelőre korai lenne egyértelműen megítélni, hogy a közép- és délkelet-európai térségben a fogyasztói és az üzleti bizalom megsínylette-e a görög adósságválság július eleji kiéleződését és különösen a görög euróövezeti tagság megszűnésének megnövekedett kockázatát, a piaci reakciók azonban arra vallanak, hogy a járványhatás valószínűleg korlátozott volt.

A térségi valuták még erősödtek is az euróhoz képest, a bankközi kamatok pedig stabilak maradtak. Mindemellett a régió gazdaságainak zöme a jelek szerint a görög válság hirtelen eszkalálódása előtt is már robusztus teljesítményt nyújtott; az eddig megismert aktivitási adatokból következtethetően a térség a második negyedévben is többé-kevésbé az első negyedévi erőteljes növekedési mutatókat hozta - jósolták pénteki értékelésükben a Capital Economics londoni elemzői.

Más nagy londoni házak szintén úgy tartják, hogy a magyar és a térségi gazdaságok növekedési kilátásai a görög válság legutóbbi fellángolása után is jók.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai legutóbbi térségi elemzésükben kiemelték, hogy a magyar, a lengyel és a cseh feldolgozószektor aktivitási mérőszámai (BMI) a legmagasabbak között vannak a világon, és arra vallanak, hogy e három gazdaság gyáripara valószínűleg ismét maga mögé utasítja az Európai Unió többi térségét.

A GS várakozása szerint ha a görög válság nem gyakorol negatív hatást az euróövezet egészére és ennek révén e három gazdaságra, akkor inkább "felfelé mutató meglepetésekre" van esély a közép-európai hármak idei növekedési teljesítményében.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a közép- és kelet-európai térség gazdasági fejleményeiről összeállított legutóbbi helyzetértékelésükben közölték: a hivatalos várakozásoknál derűlátóbb előrejelzéseket tartanak érvényben a magyar gazdaság növekedésére. A ház jelenlegi - jelentősen javított - prognózisa az idei év egészére 3,5 százalékos, jövőre 2,5 százalékos növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban.

A cég a nemrég bejelentett felülvizsgálat előtt az idén 2,9 százalékos, 2016-ban 2,3 százalékos magyar gazdasági növekedéssel számolt.

A Morgan Stanley londoni elemzői hangsúlyozták, hogy prognózisaik jobbak az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által a magyar gazdaság növekedésére érvényben tartott előrejelzéseknél.

- Kertész Róbert, MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!