Helyi gazdaság

2013.06.18. 13:27

Pénzügyi intézkedések - MSZP: felesleges és káros megszorítások

Budapest, 2013. június 18., kedd (MTI) - Az MSZP szerint az európai uniós túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez nem szükségesek további kiigazító intézkedések, így a hétfőn bejelentett megszorítások feleslegesek és károsak.

Budapest, 2013. június 18., kedd (MTI) - Az MSZP szerint az európai uniós túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez nem szükségesek további kiigazító intézkedések, így a hétfőn bejelentett megszorítások feleslegesek és károsak.

Szekeres Imre, a szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány 130-150 milliárd forintos megszorítást hajt végre, ezzel évi 40-50 ezer forint többletterhet rak egy-egy családra, és tovább nehezíti a hazai vállalkozások helyzetét.

Véleménye szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter folytatja elődje, Matolcsy György adóemelésekre épülő kiszámíthatatlan gazdaságpolitikáját. Kiemelte: 16 helyett 22 százalékos adó terheli majd a megtakarítások kamatjövedelmét, ami azt jelenti, hogy a megtakarítani tudók átlagosan 50-60 ezer forintot veszítenek évente.

Szekeres Imre hangsúlyozta, az emberek kiadásait növeli a tranzakciós illeték kulcsának megemelése is, ezt ugyanis a bankok csaknem 90 százalékban átterhelik rájuk.

Az MSZP-s politikus közölte: az összes, folyamatban lévő fejlesztést európai uniós támogatásokból kellene fedezni a gazdasági növekedés beindítása érdekében. Szorgalmazta a költségvetési kockázatok csökkentését, véleménye szerint ugyanis az elektronikus útdíjból és a pénztárgépek összekötéséből származó bevételek továbbra is bizonytalanok, mint ahogyan a vártnál kisebb gazdasági növekedés is csökkenti az állam bevételeit. Emellett újólag a szocialisták élelmiszeráfa-csökkentési javaslatának támogatására kérte a kormányt.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn ismertette, hogy a kormány tranzakciós illeték, a vállalkozások távközlési adója és a bányajáradék emelését, valamint az egészségügyi hozzájárulás kiterjesztését kezdeményezi azért, hogy az államháztartási hiány ne induljon ismét növekedésnek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!