Helyi gazdaság

2013.06.05. 18:43

Londoni elemzők javítják a magyar, rontják a cseh és lengyel előrejelzéseket

London, 2013. június 5., szerda (MTI) - Az idei első negyedévi GDP-adatok alapján jelentősen javították magyarországi, ugyanakkor rontották csehországi és lengyelországi előrejelzéseiket szerdán londoni pénzügyi elemzők.

London, 2013. június 5., szerda (MTI) - Az idei első negyedévi GDP-adatok alapján jelentősen javították magyarországi, ugyanakkor rontották csehországi és lengyelországi előrejelzéseiket szerdán londoni pénzügyi elemzők.

A Moody s Analytics - a hitelminősítői és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző Moody s Corporation cégcsoport gazdaságelemző részlege - felülvizsgált, szerdán Londonban ismertetett prognózisában azonban több más nagy londoni ház előrejelzésével ellentétben még így is egész éves idei visszaesést valószínűsített a magyar gazdaságban.

A cég - amely nem azonos a Moody s Investors Service hitelminősítővel - közölte: Csehországban 0,6 százalékos gazdasági visszaesést vár 2013-ban az általa eddig jósolt 0,1 százalékos növekedés helyett. A lengyel gazdaság teljesítménye a ház új előrejelzése szerint várhatóan 1,4 százalékkal nő az idén - az előző prognózisban 1,6 százalékos idei lengyel GDP-plusz szerepelt -, Magyarországon pedig a cég 0,3 százalékos GDP-csökkenést vár 2013-ra az eddig jósolt 1,8 százalékos visszaesés helyett.

A Moody s Analytics felzárkózó piacokkal foglalkozó londoni elemzőstábja a felülvizsgálatot azzal indokolta, hogy az első negyedévi cseh és lengyel GDP-adatok negatív meglepetést jelentettek, Magyarországon ugyanakkor "meglepő módon véget ért a recesszió".

A cég javított magyarországi előrejelzése is azonban a legborúlátóbbak között van a City elemzői közösségén belül, mivel egyre szélesebb körű - jóllehet továbbra sem egyöntetű - az a vélemény Londonban, hogy a magyar gazdaságban 2013 egészében már növekedés várható.

A BNP Paribas bankcsoport befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai legújabb, jelentőse felülvizsgált előrejelzésükben közölték: a vártnál sokkal jobb idei első negyedévi kiindulópont alapján most már 0,7 százalékos növekedéssel számolnak Magyarországon 2013 egészében a cég által eddig jósolt 0,4 százalékos visszaesés helyett.

A ház szerint az erős első negyedévi lendület mellett kedvező előjel a "viszonylag jónak" ígérkező idei mezőgazdasági terméshozam. A BNP Paribas elemzőinek számításai szerint a tavalyi gyenge betakarítás nyomán belépő igen jelentős éves bázishatás révén a mezőgazdaság egy teljes százalékpontot is hozzáadhat az idei magyar GDP-növekedéshez.

A cég szakértői szerint csak a gyenge euróövezeti teljesítmény akadályozza a magyar gazdaság még markánsabb fellendülését az idén. A ház elemzői azonban 2014 egészében így is 1,8 százalékra gyorsuló GDP-növekedést jósolnak a magyar gazdaságban.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó elemzői az első negyedévi GDP-becslés után szintén javították prognózisukat. Közölték: felülvizsgált előrejelzésük alapján most már átlagosan 0,5 százalékos GDP-növekedést várnak 2013 egészében Magyarországon a ház által eddig valószínűsített 0,2 százalékos visszaesés helyett.

Hozzátették: várakozásuk szerint a csökkenő infláció és az autóipari termelés felfutása továbbra is felhajtóerőt biztosít, mindemellett a mezőgazdasági szempontból ezúttal "normálisnak" ígérkező év is várhatóan jelentős lendületet ad az éves összevetésben számolt magyar GDP-növekedésnek.

A magyar gazdaság idei kilátásaira ugyanakkor az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tartja érvényben messze a legborúlátóbb előrejelzést a Cityben.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott londoni pénzintézet a múlt hónap közepén kiadott új, második negyedéves térségi prognózisában még meredeken rontotta is a működési területének egészére - és ezen belül a magyar gazdaságra - adott idei GDP-előrejelzéseit, és sürgős szerkezeti reformokra szólította fel a térség országait.

A magyar gazdaságban az új EBRD-előrejelzés 0,8 százalékos visszaesést valószínűsített 2013-ra a bank előző, januári prognózisában szereplő 0,1 százalékos idei magyar GDP-mínusz helyett.

Az EBRD szerint a tágabb értelemben vett Közép- és Kelet-Európa idei növekedési kilátásai a térség nagy gazdaságainak gyenge teljesítménye miatt romlottak erőteljesen, annak ellenére is, hogy az euróövezeti adósságválság átszűrődő hatásai most már enyhülnek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!