Helyi gazdaság

2013.06.14. 19:06

Kapuvári húsgyár - Napokon belül újabb pályázat a vagyonra

Kapuvár, 2013. június 14., péntek (MTI) - Napokon belül közzéteszik a második pályázatot is a tavaly ősszel leállt, majd felszámolás alá került kapuvári húsgyárat működtető cégek vagyonára - erősítette meg az MTI értesülését az egyik társaság felszámolóbiztosa pénteken.

Kapuvár, 2013. június 14., péntek (MTI) - Napokon belül közzéteszik a második pályázatot is a tavaly ősszel leállt, majd felszámolás alá került kapuvári húsgyárat működtető cégek vagyonára - erősítette meg az MTI értesülését az egyik társaság felszámolóbiztosa pénteken.

A Kapuvári Hús Zrt. ügyeiben eljáró Jendrolovics Pál Péter elmondta: másodszor is kísérletet tesznek a gyár újraindítását biztosító együttes vagyonértékesítésre.

"Az első pályázat május elején érdeklődés hiányában eredménytelenül zárult, amit a szakértők a magas árral, az ágazatban tapasztalható üzleti, piaci bizonytalanságokkal és a nehézkes banki finanszírozással magyaráztak. Időközben a pénzpiacok rugalmasabbak lettek, a növekedési várakozások javultak, s vélhetően az eladási ár csökkenésében is bíznak az érdeklődők" - fogalmazott a biztos.

Elmondta: az elmúlt hetekben már több új érdeklődő is megtekintette a gyárat. A befektetőjelöltek megismert koncepciója az üzem újraindítására épül. Szavai szerint lehet tere a hitelezők és a leendő vevő közötti "bölcs kompromisszumnak", hiszen a gyár üzemképességének fenntartására rendelkezésre álló források teljesen elapadtak, hosszú üzemszünet mellett és szakértelem hiányában pedig nem garantálható a létesítmény állagának megóvása.

"Ennek ellenére a tavaszi vagyonértékelésre épülő árakkal jövünk ki a piacra" - tette hozzá Jendrolovics Pál Péter.

Hozzátette: az ajánlatokat július végen kell benyújtani, ha eredményes a befektet keresés, s lesz elfogadható ajánlat, akkor szeptember környékén a tranzakció akár le is zárható.

Mint mondta, ha most sem járnak sikerrel, letesznek az együttes értékesítésről: nem kommentálta ugyanakkor az MTI azon értesülését, miszerint a kiírásban az is szerepel majd: ha egyben most nem viszik el a vagyont, az annak egyes csoportjaira tett ajánlatokat is értékelik.

"A törvényi előírások és a pénzügyi lehetőségek is az eljárás lezárása irányába lökik a felszámolást. Bár kérvényezték a bíróságtól a felszámolási eljárás zárási időpontjának év végéig történő meghosszabbítását, azonban ez a gyár újbóli együttes értékesítését már nem nagyon teszi lehetővé"- jegyezte meg. "Lassan már egy éve nincs érdemleges termelés és karbantartás az üzemben, így hamis illúzió volna azt gondolni, hogy a szakmai befektetők nem kezdik előbb-utóbb elkerülni a gyárat" - tette hozzá.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!