Helyi gazdaság

2013.05.07. 13:14

Még idén útiterv születhet a jüan szabadon átválthatóvá tételére

Sanghaj, 2013. május 7., kedd (MTI) - A jüan szabad átválthatóságára vonatkozó konkrét terveket szorgalmazott hétfőn a kínai vezetés - számolt be a kínai rádió.

Sanghaj, 2013. május 7., kedd (MTI) - A jüan szabad átválthatóságára vonatkozó konkrét terveket szorgalmazott hétfőn a kínai vezetés - számolt be a kínai rádió.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök a kormány hétfői ülésén olyan terv kidolgozását sürgette, amely konkrét irányokat szab és valószínűleg dátumot is meghatároz a kínai valuta szabadon átválthatóvá tételére. Ugyan a vezetés legfelső köreiből hivatalosan nem hangzott el célként kitűzött időpont, azt korábban többször is az évtized közepére tették a kínai gazdasági lapok és elemzők, és a központi bank vezetősége is ezt a dátumot említette reálisként.

A valuta konvertibilissé tétele a gazdaság átfogó reformjának fontos elemeként a növekedés stabilizálásához, az infláció kordában tartásához, a rendszer korszerűsítéséhez járulna hozzá - hangoztatja a kelet-ázsiai ország vezetése. A folyó fizetési mérleg elszámolásait illetően a jüan ma is szabadon átváltható, a közvetlen tőkebefektetéseket, portfólió-befektetéseket és viszonzatlan tőkeátutalásokat is tartalmazó pénzügyi és tőkemérleget ugyanakkor továbbra is szigorú központi ellenőrzés alatt tartják, a hirtelen és irányíthatatlan pénzáramlások kiküszöbölésének céljával.

A kínai miniszterelnök hétfőn az árfolyamrendszer és a kamatlábak liberalizációjának korábban emlegetett tervét is megerősítette. Előbbit hazai és nemzetközi közgazdászok is hosszú ideje sürgetik, annak fontosságára a kínai pénzügyi rendszert illető első hivatalos értékelésében tavaly, év elején a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is felhívta a figyelmet, mondván, a jüan szabadabb kereskedelme a pénzügyi rendszer rejtette kockázatokat csökkentené. A kamatlábak liberalizációjának témája szintén bő egy éve forró téma az országban, a központi bank kormányzója, Csou Hsziao-csuan korábban úgy fogalmazott: adottak a feltételek, a lépéshez csupán politikai akarat kell. Kína jelenleg a betéti kamatok számára felső, a hitelkamatok számára alsó határt szab, ezzel ellehetetleníti a bankok közti versenyt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!