Helyi gazdaság

2013.05.30. 20:16

Londoni elemzők: 3,50 százalékig csökkenhet az MNB-alapkamat

London, 2013. május 30., csütörtök (MTI) - A jelenlegi enyhítési ciklusban 3,50 százalékig is csökkenhet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata anélkül, hogy a forintárfolyam megsínylené - vélekedtek új, felülvizsgált előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

London, 2013. május 30., csütörtök (MTI) - A jelenlegi enyhítési ciklusban 3,50 százalékig is csökkenhet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata anélkül, hogy a forintárfolyam megsínylené - vélekedtek új, felülvizsgált előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Nomura globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének felzárkózó gazdaságokra szakosodott vezető elemzője, Peter Attard Montalto közölte: a ház az általa eddig jósolt 4,00 százalékról csökkentette 3,50 százalékra az MNB enyhítési ciklusának végpontjára adott prognózisát, különös tekintettel arra, hogy a magyar jegybank már 4,50 százalékos alapkamatnál tart.

Montalto szerint a piacok egyébként is már 3,50 százalékig csökkenő MNB-alapkamatot áraznak, így a forintot valószínűleg nem mozgatják meg a további kamatcsökkentések, és a forintárfolyam a bejelentett likviditáspótló intézkedéseket is várhatóan elviseli.

A Nomura vezető londoni elemzője hangsúlyozta ugyanakkor: a cég továbbra is fenntartja előrejelzésének azt a központi elemét, hogy az MNB enyhítési ciklusa végső soron csak addig folytatódhat, amíg azt a piac engedi.

A citybeli elemzői közösségben meglehetősen eltérő előrejelzések vannak forgalomban az enyhítési folyamat lehetséges végpontjáról, éppen a piaci kondíciók megítélésbeli különbségei miatt.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a várakozásoknak megfelelő, 0,25 százalékpontos keddi MNB-kamatcsökkentés után annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a változatlanul jelentős devizaadósság-teher miatt korlátozottabb a további enyhítési mozgástér, "mint azt sokan gondolják", és a piac "túlbecsüli" a kamatcsökkentések lehetséges mértékét.

A ház vezető elemzője, William Jackson a kamatdöntés utáni értékelésében felidézte, hogy több más nagy londoni ház 3,50-3,75 százalékos alapkamatig folytatódó MNB-kamatcsökkentést vár. A Capital Economics szakértője azonban közölte, hogy a cég a következő hónapokban még két MNB-kamatcsökkentést elképzelhetőnek tart ugyan, 4,00 százalékos kamatszintig, de várakozása szerint - mindenekelőtt az euróövezeti válság újbóli fellángolásának fenyegetése miatt - valószínűbb, hogy a befektetői hangulat az év későbbi szakaszában elromlik, mint az, hogy nem. Ha ez a fordulat bekövetkezik, a Capital Economics szerint az MNB az enyhítési ciklus leállítására, sőt akár visszafordítására is kényszerülhet.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokra szakosodott elemzői ugyanakkor azt jósolták, hogy a magyar jegybank az idei év végére 3,25 százalékig csökkenti alapkamatát.

A JP Morgan szakértőinek megítélése szerint a reálkamat az inflációs ráta figyelembe vételével még mindig magas, csaknem 3 százalék, jóllehet ez a ház várakozása alapján az év végéig 1 százalék környékére csökken. Ez is azonban jórészt a 2012 végén mért jegybanki reálkamatnak felelne meg - hangsúlyozták a JP Morgan londoni elemzői.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!