Helyi gazdaság

2013.05.10. 08:44

Kártérítési pert indítottak Csehország ellen a napenergetikai cégek

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2013. május 9., csütörtök (MTI) - Kártérítési pert indít Csehország ellen a naperőműveket működtető cégeket tömörítő International PhotoVoltaic Investors Club (IPVIC) - jelentette be Michal Donath, az IPVIC szóvivője csütörtökön Prágában.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Prága, 2013. május 9., csütörtök (MTI) - Kártérítési pert indít Csehország ellen a naperőműveket működtető cégeket tömörítő International PhotoVoltaic Investors Club (IPVIC) - jelentette be Michal Donath, az IPVIC szóvivője csütörtökön Prágában.

A tömörülés nyolc energetikai cége pénzügyi kárpótlást követel a Cseh Köztársaságtól, mert az rendkívüli, 26 százalékos adóval sújtotta a naperőművekből származó jövedelmeket.

"A vádat egyelőre konkrétan nem ismerjük. Természetesen a Cseh Köztársaság védekezni fog, mint minden korábbi, az állam ellen indított perben" - reagált a bejelentésre Ondrej Jakob, a pénzügyminisztérium szóvivője.

Az IPVIC szóvivője nem kívánta nyilvánosságra hozni, milyen összegű kárpótlást követel a csoport, illetve hol lesz a per.

Az IHNED vezető cseh gazdasági hírportál úgy értesült, hogy az IPVIC mintegy 2,5 milliárd koronát követel Csehországtól. Szakértői becslések szerint a per legalább két évig elhúzódik.

"Nem volt más lehetőségünk, miután a kormánnyal nem tudtunk megegyezni" - kommentálta a perindítást Frank Shulte, az IPVIC főtitkára. Hangsúlyozta, hogy a cseh kormány intézkedései "visszamenőlegesek és diszkriminatívak" voltak, s mint ilyenek, elfogadhatatlanok a cégek számára.

Az IPVIC azt állítja: Csehország beruházási támogatásokkal, egyebek között adóengedményekkel is, az országba csalta a beruházókat, de később "diszkriminatív intézkedéseket" foganatosított, amelyek megkárosították a beruházókat.

A cseh kormány a naperőművek nem várt nagyarányú elterjedése miatt rendkívüli adót vetett ki a nyereségre. Az intézkedést a cégek korábban a retroaktivitásra hivatkozva már megtámadták a cseh alkotmánybíróságon, amely azonban a kormány intézkedését rendben találta.

Az IPVIC-ben olyan cégek vannak, mint a német Voltaic Network és az Antaris Solar, a luxemburgi Radiance Energy Holding és a brit I.C.W.Europe Investment.

A megújuló energiára fordított csehországi támogatások 66 százalékát - az idén ez 44,4 milliárd korona - a naperőművek üzemeltetői kapják.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában