Helyi gazdaság

2013.05.28. 22:12

Kamatdöntés - Londoni elemzők: bizonytalan, hogy hol az enyhítési ciklus vége

London, 2013. május 28., kedd (MTI) - A célszint alatti infláció és a továbbra is gyenge gazdasági teljesítmény a következő hónapokban mindenképpen lehetővé teszi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) enyhítési ciklusának folytatását - jósolták a keddi MNB-kamatcsökkentés után londoni pénzügyi elemzők.

London, 2013. május 28., kedd (MTI) - A célszint alatti infláció és a továbbra is gyenge gazdasági teljesítmény a következő hónapokban mindenképpen lehetővé teszi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) enyhítési ciklusának folytatását - jósolták a keddi MNB-kamatcsökkentés után londoni pénzügyi elemzők.

A citybeli elemzői közösségben ugyanakkor gyökeresen eltérő előrejelzések vannak forgalomban az enyhítési folyamat lehetséges végpontjáról. Egyes elemzői vélemények szerint a befektetői hangulat romlása esetén később akár kamatemelés is szükségessé válhat, más londoni házak szerint azonban "még nem is látni" az enyhítési ciklus végét.

William Jackson, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza a várakozásoknak megfelelő, 0,25 százalékpontos keddi MNB-kamatcsökkentés után annak a véleményének adott hangot, hogy a változatlanul jelentős devizaadósság-teher miatt korlátozottabb a további enyhítési mozgástér, "mint azt sokan gondolják", és a piac "túlbecsüli" a kamatcsökkentések lehetséges mértékét.

Jackson felidézte, hogy több más nagy londoni ház 3,50-3,75 százalékos alapkamatig folytatódó MNB-kamatcsökkentést vár. A Capital Economics elemzője azonban közölte, hogy a cég a következő hónapokban még két MNB-kamatcsökkentést elképzelhetőnek tart ugyan, de várakozása szerint valószínűbb, hogy a befektetői hangulat az év későbbi szakaszában elromlik, mint az, hogy nem. Ha ez a fordulat bekövetkezik, a Capital Economics szerint az MNB az enyhítési ciklus leállítására, akár visszafordítására is kényszerülhet.

Jackson szerint a ház mindenekelőtt az euróövezeti válság újbóli fellángolásának fenyegetése és a "kiszámíthatatlan" magyar gazdaságpolitika miatt tartja kérdésesnek, hogy meddig folytatható az MNB enyhítési ciklusa.

A Capital Economics vezető elemzője szerint a cég mindezek alapján 4,00 százalékig csökkenő MNB-alapkamatot vár a következő hónapokra, ugyanakkor egyelőre érvényben tartja azt az előrejelzését is, hogy ezután kamatemelésekre lehet szükség, és az idei év végéig akár 5,25 százalékig is visszaemelkedhet az MNB-alapkamat.

A 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászainak ettől gyökeresen eltérő értékelése szerint azonban a monetáris tanács által a keddi kamatdöntés után kiadott közlemény "már elő is készítette a talajt" a következő kamatcsökkentéshez. A 4cast elemzői nem adtak számszerű prognózist a jegybanki alapkamat várható mélypontjára, megfogalmazásuk szerint ugyanakkor az MNB enyhítési ciklusának vége "még csak látótávolságon belül sincs".

Daniel Hewitt, az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza keddi helyzetértékelésében közölte: a ház várakozása szerint az MNB minden hónapban további 0,25 százalékpontos kamatcsökkentéseket hajt végre, egészen addig, amíg szeptemberre el nem éri a 3,50 százalékos kamatszintet.

Hewitt hangsúlyozta, hogy ez éppen a fele annak a kamatszintnek, amelyről a jelenlegi enyhítési ciklus elindult. Az elemző szerint a Barclays arra számít, hogy az MNB ezen a ponton szünetet tart, és felméri az addigi kamatcsökkentések piaci hatását, valamint az onnantól várható hosszú távú inflációs folyamatokat.

A Barclays nem zárja ki, hogy e szünet után még további kamatcsökkentések következnek, bár úgy ítéli meg, hogy az MNB nem akarja túlzottan alacsony szintre vinni a reálkamatot - közölte Hewitt.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó gazdaságokra szakosodott elemzői ugyanakkor a Barclays előrejelzésében szereplő szintnél is mélyebb MNB-kamatmélypontot jósoltak a monetáris tanács keddi ülése után.

A ház közgazdászainak várakozása szerint a magyar jegybank az idei év végére - további fokozatos enyhítési lépésekkel - 3,25 százalékig csökkenti alapkamatát.

A JP Morgan szakértőinek megítélése szerint a reálkamat az inflációs ráta figyelembe vételével még mindig magas, csaknem 3 százalék, jóllehet ez a ház várakozása alapján az év végéig 1 százalék környékére csökken. Ez is azonban jórészt a 2012 végén mért jegybanki reálkamatnak felelne meg - hangsúlyozták a JP Morgan londoni elemzői.

A ház közgazdászai kiemelték azt a véleményüket is, hogy a magyarországi inflációs kilátások továbbra is összeegyeztethetők az MNB 3 százalékos inflációs céljával, tekintettel a gyenge hazai keresletre, valamint a magyar gazdaságban még mindig érvényesülő negatív kibocsátási résre és az ezzel járó dezinflációs hatásra.

A JP Morgan londoni elemzői közölték, hogy 2014-ben is csak 2,8 százalékos egész éves átlagos inflációval számolnak.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének szakelemzői a keddi kamatdöntés utáni előrejelzésükben közölték, hogy további 0,75 százalékpontnyi MNB-kamatcsökkentést valószínűsítenek, és ennek alapján 3,75 százalékos alapkamaton várják a jelenlegi enyhítési ciklus végét.

A cég szakértői hangsúlyozták ugyanakkor, hogy erre az előrejelzésükre jelentős lefelé ható kockázatokat látnak, és nem tartják kizártnak, hogy a magyar jegybank monetáris tanácsa tovább csökkenti az alapkamatot, ha ezt a forintárfolyam és a finanszírozási kilátások megengedik.

A Goldman Sachs londoni elemzői is kiemelték ugyanakkor azt a lehetőséget, hogy a külső kockázatvállalási hangulat esetleges romlása véget vethet az MNB enyhítési ciklusának.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!