Helyi gazdaság

2013.05.28. 11:51

Hónapok óta nincs elnöke a kínai szuverén befektetési alapnak

Szerencsi Ágnes, az MTI tudósítója jelenti: Sanghaj, 2013. május 28., kedd (MTI) - Valószínűleg komoly hatalmi harcok eredménye, hogy három hónapja nincs elnöke az állami szuverén befektetési alapnak (CIC) Kínában, ami a reformokért aggódókat is bizonytalanságban tartja.

Szerencsi Ágnes, az MTI tudósítója jelenti:

Sanghaj, 2013. május 28., kedd (MTI) - Valószínűleg komoly hatalmi harcok eredménye, hogy három hónapja nincs elnöke az állami szuverén befektetési alapnak (CIC) Kínában, ami a reformokért aggódókat is bizonytalanságban tartja.

A 482 milliárd dolláros alapot annak 2007-es alapítása óta Lou Csi-vej vezette, akit a márciusi kínai hatalomátadás során pénzügyminiszterré neveztek ki.

A kínai sajtóban megjelent cikkek szerint a hosszú üresedés hátterében komoly pozícióharcok állnak, s az utód személye a gazdasági reformok kivitelezésének gyorsaságát és módjait is befolyásolhatja.

A legkézenfekvőbb a jelenlegi alelnök, Kao Hszi-csing kinevezése volna, az Egyesült Államokban jogot tanult szakembert a kínai értékpapír-piacok egyik legnevesebb ismerőjének tartják. Kao a párton belül a gazdasági és politikai reformokat sürgető tábor tagja, előrelépését ugyanakkor éppen ez, túlzott liberalizmusa akadályozhatja.

A sanghaji székhelyű országos értékpapírpiaci szaklap szerint a posztra a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) elnöke, Csiang Csien-csing is esélyes lehet, de a közép-kínai Csungking városának jelenlegi polgármesterének, Huang Csi-fannak a neve is újra-újra felmerül leendő CIC-elnökként. A párt központi bizottságának állandó bizottsága, amely a személyi ügyekről dönt, legutóbbi ülésén ugyanakkor elnapolta a kérdést, ami a pozícióharcok komolyságára utalhat - írja a South China Morning Post hongkongi napilap.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!