Helyi gazdaság

2013.05.13. 15:03

Fitch-felmérés: a befektetők többsége szerint indokolatlan a piaci nyugalom az euróövezetben

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2013. május 13., hétfő (MTI) - Az európai intézményi kötvénypiaci befektetők nagy többsége szerint az euróövezet még korántsem jutott túl az adósságválság legnehezebb szakaszán, és a jelenlegi piaci fellendülés nem tükrözi a valutaunió gazdaságainak alapvető gyengeségeit - ez derül ki a Fitch Ratings hétfőn Londonban ismertetett második negyedévi felméréséből.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

London, 2013. május 13., hétfő (MTI) - Az európai intézményi kötvénypiaci befektetők nagy többsége szerint az euróövezet még korántsem jutott túl az adósságválság legnehezebb szakaszán, és a jelenlegi piaci fellendülés nem tükrözi a valutaunió gazdaságainak alapvető gyengeségeit - ez derül ki a Fitch Ratings hétfőn Londonban ismertetett második negyedévi felméréséből.

A nemzetközi hitelminősítő átfogó vizsgálatába bevont európai kötvénypiaci alapok összesen 8600 milliárd euró befektetői tőkét kezelnek.

A Fitch kimutatása szerint a kételkedők két fő csoportra oszthatók. A felmérésben részes befektetési alapkezelők 29 százaléka szerint a jelenlegi piaci nyugalom rövid életű lesz, 30 százalékuk pedig úgy vélekedik, hogy a piacok "irracionális mértékben derűlátók", és nem vesznek tudomást Európa gyenge gazdasági kilátásairól.

Ennek alapján a válaszadók összesen 59 százaléka szerint indokolatlan a mostani piaci erősödés.

A fennmaradó 41 százalék viszont úgy gondolja, hogy az euróövezet már túljutott a válság nehezén, elsősorban az eurójegybank (EKB) erőteljes támogatásának köszönhetően.

A Fitch Ratings elemzői a negyedéves felméréshez fűzött kommentárjukban közölték, hogy szerintük is éles ellentétben áll a folytatódó euróövezeti recesszió és a munkanélküliség Európa-szerte tapasztalt emelkedése a jelenlegi piaci fellendüléssel. A hitelminősítő befektetői felmérését összeállító szakelemzők szerint ha a mostani piaci folyamatokat nem támasztja alá a reálgazdaság stabilizálódása és az euróövezeti bankunió felé tett előrelépés, akkor fennáll az a veszély, hogy a nyáron újult erővel törnek ki ismét a piaci viharok, ahogy 2011-ben és 2012-ben is történt.

A Fitch hétfői ismertetése szerint az új felmérés egyértelműen kimutatta az európai intézményi befektetői közösség aggodalmait az euróövezet reálgazdasági teljesítményével kapcsolatban is.

A vizsgálatba bevont befektetési alapkezelők 86 százaléka tart attól, hogy a valutaunió elhúzódó recessziója komoly kockázatot jelent az európai hitelpiacra. A Fitch kiemeli, hogy a hasonló felmérések kezdete óta most a legmagasabb az így vélekedő intézményi befektetők aránya, amely ráadásul meredeken emelkedik: az előző felmérés során a befektetési alapkezelők 69 százaléka nevezte magasnak az euróövezeti recesszióból eredő hitelpiaci kockázatokat.

Az euróövezet gazdasági kilábalásába vetett alacsony befektetői bizalmat jelzi a Fitch értékelése szerint az is, hogy körkérdésbe bevont befektetési társaságok mindössze 9 százaléka tartotta magasnak az inflációs kockázatot, ugyanakkor több mint háromszor ennyi, 29 százalék a deflációt nevezte jelentős kockázatnak Európában.

Más nagy londoni házak hasonló felmérései is azt jelzik, hogy az intézményi befektetői kör jelentős része nem tartja megalapozottnak a jelenlegi pozitív európai piaci folyamatokat.

A Barclays - a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja -, amely szintén rendszeresen méri az ügyfélkörébe tartozó intézményi befektetők hangulatát, 373 globális befektetési társaság bevonásával elvégzett legutóbbi vizsgálatában kimutatta, hogy intézményi klienseinek csaknem 60 százaléka tartja az elmúlt időszak viszonylagos piaci nyugalmát mindössze "az újabb vihar előtti csendnek".

Arra a kérdésre, hogy mit tekintenek a következő 12 hónap első számú globális kockázati tényezőjének, a legtöbben - több mint 40 százaléknyian - az euróövezeti adósságválságot nevezték meg.

A nagy londoni befektetési és elemzőházak az euróövezet gazdasági teljesítményére is egyre rosszabb előrejelzéseket adnak.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a minap közölték, hogy az addigi prognózisukban szereplő 0,2 százalékról 0,6 százalékra módosították az euróövezeti gazdaság idei egész évi átlagos visszaesésére vonatkozó becslésüket.

A Standard & Poor s nemzetközi hitelminősítő az idei európai kilátásokról befektetőknek összeállított, minap Londonban ismertetett - "A recesszió gödrében" címet viselő - új prognózisában azzal számol, hogy az euróövezet hazai összterméke 2013-ban átlagosan 0,5 százalékkal csökken, és jövőre is csak 0,8 százalékkal növekszik.

Az S&P azonban kidolgozott egy igen negatív alternatív forgatókönyvet is a vártnál esetleg hosszabb ideig elhúzódó recesszióra. Ennek megvalósulása esetén az euróövezetre még két évi recesszió várna: a Standard & Poor s e negatív forgatókönyve szerint a valutauniós GDP-érték az idén 1,6 százalékkal, 2014-ben 0,3 százalékkal csökkenne.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!