Helyi gazdaság

2013.05.16. 14:57

A MasterCard szerint a bankközi jutalék tervezett szabályozása visszavetheti a bankkártyapiac fejlődését

Budapest, 2013. május 16., csütörtök (MTI) - A MasterCard szerint a bankközi jutalék tervezett csökkentése visszavetheti a magyarországi bankkártyapiac fejlődését és drágíthatja a bankkártya-használat költségét a fogyasztó számára.

Budapest, 2013. május 16., csütörtök (MTI) - A MasterCard szerint a bankközi jutalék tervezett csökkentése visszavetheti a magyarországi bankkártyapiac fejlődését és drágíthatja a bankkártya-használat költségét a fogyasztó számára.

A kártyakibocsátó társaság szerdai közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a kibocsátók bevételének csökkenésével kevesebb eszköz áll majd rendelkezésre a kártyabiztonság, a technológiai innováció, vagy a hűségprogramok költségeinek fedezésére, sőt a kártyakibocsátó bankok esetleg arra kényszerülnek, hogy a fogyasztókra hárítsák át költségeik egy részét, ami által talán többen inkább a készpénzt választják majd fizetőeszközként.

A MasterCard a közleményben ismerteti a 2012 végén, 1900 fő megkérdezésével végzett, reprezentatív felmérésének eredményeit, ami azt mutatja, hogy bár tavaly csökkent a Magyarországon forgalomban lévő betéti kártyák száma, ugyanakkor nőtt a fogyasztói tudatosság. A bankkártyájukat vásárlásra használó, tudatos kártyabirtokosok aránya egy év alatt 35-ről 40 százalékra nőtt, míg a rendszeres bankautomata-használók száma folyamatosan csökkent.

A felmérés arra is rámutat, hogy a külföldre utazók egyre nagyobb arányban használják bankkártyájukat a határon túl is, továbbá jelentősen emelkedett - egy év alatt 26 százalékról 36 százalékra - az aktív online vásárlók aránya.

Az érintésnélküli, PayPass kártyák ismertsége is nő, a megkérdezett kártyabirtokosok fele tudta pontosan, hogy mi a PayPass, ami jelentős, több mint 20 százalékos növekedés 2011-hez viszonyítva. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2012 végén 580 ezer érintésnélküli kártya volt forgalomban, ami a teljes kártyaállomány 6,5 százaléka - teszik hozzá.

A felmérés szerint a Magyarországon bankkártyát elfogadó kereskedők száma tavaly 13 ezerrel nőtt.

A bankközi jutalék tervezett szabályozása ugyanakkor visszavetheti a kedvező folyamatokat, mivel növelheti a bankkártya-használat költségét a fogyasztó számára - emelte ki Hemberger András, a kártyatársaság üzleti vezetője a közleményben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a kártyás fizetések bővítéséhez szükség lenne a belföldi tranzakciók után felszámított bankközi jutalék csökkentésére. A bankkártya-használat fellendítésére az MNB több elemből álló javaslatcsomagot dolgozott ki, amelyet április végén egy szakmai konferencián ismertettek. Az interchange díj csökkentése mellett a javaslatok között szerepel a bankkártyás fizetési terminálok (POS) állami támogatása, továbbá az, hogy a gazdasági élet bizonyos szektoraiban be lehetne vezetni a bankkártyák kötelező elfogadását. A jegybank szerint alkalmazni lehetne azt az egyes uniós országokban már ismert előírást is, hogy bizonyos összeghatár felett kötelező legyen a bankkártyás fizetés.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!