Helyi gazdaság

2013.04.16. 18:42

Fitch: Máltát nem fenyegeti akkora bankkockázat, mint Ciprust

London, 2013. április 16., kedd (MTI) - A máltai és a ciprusi bankrendszerek közötti különbségek sokkal nagyobbak, mint a hasonlóságok, ezért a máltai bankrendszer nem jelent akkora pénzügyi kockázatot Málta szuverén adósi pozíciójára, mint amekkorát a ciprusi bankok jelentettek a ciprusi közfinanszírozásra - áll a Fitch Ratings kedden Londonban ismertetett összehasonlító elemzésében.

London, 2013. április 16., kedd (MTI) - A máltai és a ciprusi bankrendszerek közötti különbségek sokkal nagyobbak, mint a hasonlóságok, ezért a máltai bankrendszer nem jelent akkora pénzügyi kockázatot Málta szuverén adósi pozíciójára, mint amekkorát a ciprusi bankok jelentettek a ciprusi közfinanszírozásra - áll a Fitch Ratings kedden Londonban ismertetett összehasonlító elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő elemzői szerint igaz, hogy a máltai és a ciprusi bankrendszer mérete egyaránt jóval nagyobb a két ország teljes gazdaságáénál, és mindkét bankszektor függ bizonyos mértékben a nem rezidens betétesek nyújtotta finanszírozástól, ám a közelebbi vizsgálat komoly különbségeket is feltár.

A máltai bankrendszer teljes eszközállománya Málta hazai össztermékének (GDP) 789 százalékát teszi ki; ez az euróövezeten belül a második legmagasabb ráta Luxemburg után. A ciprusi bankszektor összesített mérlegfőösszege a helyi GDP-érték 672 százaléka volt tavaly.

Mindazonáltal a Máltán működő, a helyi gazdasághoz "elhanyagolható mértékben" kötődő nemzetközi bankok eszközállománya a GDP-érték 494 százalékával egyenlő; ez a ráta a központi szerepet betöltő, a máltai gazdasághoz szorosan kapcsolódó és rendszerszintű fontosságúnak tartott hazai bankok esetében ugyanakkor csak 218 százalék, a helyi kisbankok esetében pedig mindössze 77 százalék a Fitch kimutatása szerint.

A hitelminősítő londoni elemzői azt valószínűsítik, hogy a máltai kormány szükség esetén támogatást nyújtana a központi jelentőségű hazai bankoknak. A Fitch Ratings szerint az ugyanakkor rendkívül valószínűtlen, hogy Málta a külföldi tulajdonú nagybankokat is támogatná, ezek ugyanis adott esetben saját anyabankjuktól, vagy a tulajdonos bankok honos országának kormányától kapnának segítséget.

Mindezek alapján a Fitch szakértői azzal számolnak, hogy a bankrendszerbeli kockázatokból a máltai közfinanszírozásra háruló esetleges pénzügyi kötelezettségek mértéke messze elmarad a ciprusitól.

Mindemellett a máltai bankrendszert kevésbé fenyegeti a nem rezidens betéttulajdonosok destabilizáló mértékű pénzkivonása is, annak ellenére, hogy e betétesi kör aránya a rendszerszintű betétállományon belül nagyobb - 68,8 százalék -, mint Cipruson (37 százalék). A máltai bankokban tartott külföldi betétek zöme ugyanis nemzetközi tulajdonú bankokban van - főleg a máltai bankok anyabankjaié -, és ez a betétesi struktúra kisebb betétmenekítési kockázatot jelent, mint más betétfajták, például azok, amelyeket gazdag külföldi magánszemélyek tartanak fenn - áll a Fitch Ratings keddi londoni elemzésében.

A cég a különbségek illusztrálására hangsúlyozza, hogy Máltára elsőrendű befektetési ajánlású "A plusz" szuverén adósbesorolást tart érvényben stabil kilátással, Ciprust ugyanakkor mélyen a spekulatív sávban, "B" besorolással listázza, és ez az osztályzat is negatív kihatású felülvizsgálat alatt áll.

Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor a ciprusi bankválság után Málta is a piac figyelmének középpontjába kerülhet.

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak minapi helyzetértékelése szerint igaz, hogy a máltai bankszektorban külföldi bankok dominálnak, amelyek az adott bankcsoporton belüli likviditáskezelésre használják a máltai bankrendszert, jóval kisebb kockázatot támasztva így, mint amekkorát például az időközben felszámolt ciprusi Laiki bank jelentett a helyi bankszektorra. Ha azonban valamelyik külföldi tulajdonú nagybanknál mégis fizetőképességi problémák támadnak, az elsöpörheti a máltai betétbiztosítási alapot, és a betétesek gyorsan kimenekülhetnek az országból, mivel - csakúgy, mint Cipruson - a máltai bankok portfolióiban kevés az olyan adósságpiaci befektetési eszköz, amelyet át lehetne strukturálni, még mielőtt a betétesek megtakarításaira kerülne a sor - állt a Capital Economics elemzésében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!