Helyi gazdaság

2013.04.03. 19:16

Az FHB 2012-re nem fizet osztalékot

Budapest, 2013. április 3., szerda (MTI) - Az FHB Jelzálogbank Nyrt. a 2012-es év eredménye után - az előző két évhez hasonlóan - nem fizet osztalékot - derül ki a bank április 24-re összehívott évi rendes közgyűlésére készített előterjesztésekből.

Budapest, 2013. április 3., szerda (MTI) - Az FHB Jelzálogbank Nyrt. a 2012-es év eredménye után - az előző két évhez hasonlóan - nem fizet osztalékot - derül ki a bank április 24-re összehívott évi rendes közgyűlésére készített előterjesztésekből.

A bank magyar számviteli szabályok szerinti beszámolóját 647,790 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 1,633 milliárd forint mérleg szerinti eredménnyel javasolja elfogadni az igazgatóság. A bank az "A" sorozatú részvényekre a javaslat szerint nem fizet osztalékot, a mérleg szerinti eredményt az eredménytartalékba helyezik.

A nemzetközi pénzügyi beszámolási szabályok (IFRS) szerinti konszolidált üzleti jelentést 752,625 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 4,464 milliárd forint veszteséggel terjesztik a részvényesek elé.

Az FHB 2011-ben a magyar számviteli szabályok szerint 804,475 milliárd forint mérlegfőösszeg mellett 1,852 milliárd forint mérleg szerinti veszteséget, míg az IFRS szerinti konszolidált adatok alapján 816,114 milliárd forint mérlegfőösszeg mellett 5,618 milliárd forint veszteséget könyvelt el.

Mint a közgyűlési előterjesztésekből kiderül, a vezetői részvényopciós program feltételei nem teljesültek. A program négy pénzügyi teljesítménymutatót (saját tőke növekedése, nem-teljesítő hitelállomány változása, átlagos saját tőke arányos és átlagos eszközarányos megtérülés) határozott meg a részvényjuttatás feltételéül, amelyekből legalább háromnak kellett volna teljesülnie.

A részvényesek a napirend szerint az idén is felhatalmazhatják az igazgatóságot a társaság saját részvényeinek megszerzésére, legfeljebb az "A" sorozatú törzsrészvények össznévértékének 25 százalékáig a vezetői részvényopciós program, illetve az üzleti stratégia tervszerű végrehajtása céljából 2014. szeptember 30-ig.

Egy másik határozati javaslat szerint felhatalmaznák továbbá az igazgatóságot a társaság alaptőkéjének maximum 1 milliárd forintos felemelésére, a felhatalmazás két évre szólna, és célja, hogy a bankcsoport ki tudja használni az esetleges üzleti lehetőségeket.

A részvényesek új tagot választanak az igazgatóságba és a felügyelőbizottságba (fb), a személyi javaslatokat a közgyűlésen, szóban ismertetik. Az igazgatóság és az fb tagjainak, valamint elnökeinek tiszteletdíja nem változik az előterjesztés szerint.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!